Lesje+weidegang+voor+studenten+en+jonge+boeren
Nieuws
© René Eijsink

Lesje weidegang voor studenten en jonge boeren

Agrarische studenten en jonge boeren bezochten deze week het Weidegang-event in Dronten met als thema 'Meer waarde uit gras'.

Aeres Hogeschool organiseerde het evenement in nauwe samenwerking met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). De doelgroep kon onder meer kennis maken met diverse methodes om de samenstelling van grasland te beoordelen, om zo optimale winst te halen uit weidegang. Tijdens het event werden er workshops gegeven door diverse partners uit het bedrijfsleven zoals Limagrain, Duurzame Zuivel Keten, Delaval en Wageningen Livestock Research.

Agnes van den Pol van Aeres Hogeschool benadrukt het belang van weidegangkennis. '80 procent van de bedrijven in Nederland past weidegang toe. We hebben studenten die van huis uit hebben meegekregen dat weidegang ook nadelen heeft. Dat is natuurlijk helemaal niet erg want er zijn nu eenmaal voor- en nadelen. Als je maar weet hoe het werkt en hoe je het kunt managen. En welke keuze je dan maakt, dat is aan de ondernemer zelf.'

Grashoogte

Van den Pol heeft nog een mooi voorbeeld hoe de opgedane kennis van studenten in de praktijk wordt toegepast. 'Een studente had hier geleerd grashoogte te meten en wilde dat thuis op de boerderij toepassen. De vader stond daar in eerste instantie wat negatief tegenover, maar die begint nu enthousiast te worden. Die ziet ook in dat er meer uit die weidegang te halen is'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer