'Geen versoepeling beweidingseis'

Volgens Stichting Weidegang is er geen reden om aan te nemen dat veehouders over het gehele weideseizoen niet kunnen voldoen aan de minimumeisen van weidegang, terwijl beweiding niet overal mogelijk is. De beweidingseis wordt daarom niet versoepeld, stelt de stichting.

%27Geen+versoepeling+beweidingseis%27
© VidiPhoto

Het weideseizoen 2018 wordt gekenmerkt door een voorjaar met sterke grasgroei, gevolgd door een bijzonder droge zomer. Door de droogte is weidegang op dit moment niet overal meer mogelijk. Stichting Weidegang volgt de situatie rondom de droogte nauwlettend.

Kees-Jaap Hin van de stichting: 'Overdag wordt het regelmatig te heet voor de koeien en dreigt hittestress. Daarnaast stagneert de grasgroei, waardoor koeien niet meer kunnen grazen. Wanneer koeien op een uitgedroogde graszode lopen, kan dit leiden tot beschadiging van het gras.'

Overdag opstallen

Waar alleen de warmte een probleem is, is het een optie om de koeien 's morgens vroeg, 's avonds en 's nachts te laten weiden en ze overdag op stal te houden, stelt hij. 'Bij droogte is het een goede optie de koeien tijdelijk op te stallen, zodat de grasgroei sneller op gang komt als er weer vocht beschikbaar is.'

Wanneer melkveehouders de koeien tijdelijk op stal houden of ze weiden op andere tijden, is het belangrijk dat de registratie op orde is en overeenkomt met de werkelijke weidedagen. Qlip blijft vooralsnog weidegangbeoordelingen uitvoeren. Tijdens de beoordelingen wordt rekening gehouden met managementaanpassingen ten gevolge van de droge periode.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer