%27Dit+seizoen+houdt+op+bij+vierenhalve+snede%27
Achtergrond
© Henk Bouwman

'Dit seizoen houdt op bij vierenhalve snede'

Melkveehouder Jan Henk Verburg uit Zwammerdam kijkt terug op een moeizaam groeiseizoen voor zijn gras. Hoewel hij enkele weken de koeien op stal moest houden door gebrek aan grasgroei, bleek het Nieuw Nederlands Weiden een robuust systeem.

Verburg laat zijn koeien zelf hun gras ophalen. Ze begrazen elke dag een ander stuk van een blok. Zo halen ze 5 tot 6 kilo droge stof van het land. Het systeem werkt bij normale hergroei van het gras mooi. 'De koeien konden op 14 april naar buiten. Omdat we zo werken, hoeven we minder voer in te kuilen. Je maait met een VEM van meer dan 1.000, maar bij een geslaagde kuil ben je tevreden als er meer dan 900 VEM over is.'

Het voorjaar was koel en nat. Daarna volgde een lange droge periode. 'Toch hadden we begin mei een prima eerste snede. De tweede was iets minder. We hebben de eerste en tweede over elkaar gekuild. Het is een kuil geworden met hoog eiwit en VEM, waarvan we acht maanden kunnen voeren.'

Oude kuil

In periode die volgde, mist Verburg anderhalve snede. Waar er normaal vijf of zes vanaf komen, blijft het nu bij vierenhalf. 'We hadden nog oude kuil over en konden daarvan voeren. De koeien bleven zo lang mogelijk buiten, maar als het gras te weinig groeit, gaan ze kluiven en raak je goede grassen kwijt', vertelt hij.

Het was mooi om te zien dat de koeien half augustus het rondjes beweiden op een blok zo weer oppakten

Jan Henk Verburg, melkveehouder in Zwammerdam

'Je probeert te weiden met 6 tot 8 centimeter hoogte. Daarom besloten we eind juli de koeien toch op stal te zetten. Het was mooi om te zien dat ze half augustus het rondjes beweiden op een blok zo weer oppakten.'

Regen

Na de droge zomer kwam pas in september weer regen. Verburg kreeg in anderhalve dag 115 millimeter. 'Het heeft het grasland goed gedaan, maar als het wat meer verdeeld was gevallen, was het nog beter geweest.

Weiden in blokken
Jan Henk Verburg heeft honderd melkkoeien en 19 hectare grasland: vijf blokken van 2 hectare en zes van 1,5 hectare. De koeien laat hij dagelijks op een volgend blok, vier tot zes weken achter elkaar. Het andere platform maait hij niet te kort, zodat het gras blijft groeien en het vee er na twaalf dagen in kan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer