%27120+weidedagen+moet+lukken%27
Nieuws
© DIRK HOL

'120 weidedagen moet lukken'

De langdurige hitte en droogte drijft koeien de stal in. Volgens Kees Jaap Hin, secretaris van Stichting Weidegang, lopen veehouders nog geen gevaar om te voldoen aan het minimum aantal weidedagen.

Door de hitte zitten sommige melkveehouders in een spagaat. Ze willen weiden, maar kunnen dit niet, omdat ze hun koeien en de graszode willen ontzien. Het feit dat veel boeren hun dieren noodgedwongen opstallen, hoeft er volgens Hin niet toe leiden dat ze de 120 dagen van zes weide-uren niet halen en weidepremie mislopen.

'Het kan verstandig zijn je koeien nu binnen te houden. De hitte is voor de dieren uitermate onplezierig. Ook voor het behoud van de grasmat kan opstallen zinvol zijn.'

• Lees ook: ‘Je kunt niet meer zonder koeling’

Veehouders bij wie de koeien half april naar buiten gingen, hebben er al zo'n honderd weidedagen op zitten. Bij boeren die pas na de eerste snede gingen weiden, omstreeks eind mei, staat de teller nu op circa zestig weidedagen. Zij moeten dus nog ruim twee maanden weiden. Hin: 'Dat is een keus. Deze boeren moeten nu in de herfst wat langer weiden.'

'Laat gras met rust'

Vorige week kondigde Bert Philipsen, expert Diervoeding van Wageningen Livestock Research, al aan om verdroogde graspercelen met rust te laten. 'Bij droogte beperken planten hun verdamping: gras krult op en vergeelt. Het is dan niet dood, maar in rust. Als de groeipunt blijft leven, groeit het gras terug zodra er vocht bij komt.'

Maar in de tussentijd kun je droog gras beter met rust laten. 'Het breekt al als je erop loopt. Dan is het gedaan met het herstel', aldus Philipsen.
Vooral graspercelen in Twente, Gelderland, Zeeland, delen van Brabant en Limburg en de kuststrook zien er geel en dor uit. In deze contreien is het gras tot 37 procent minder groen dan normaal, zo blijkt uit Groenmonitor.nl van Wageningen Environmental Research.

Nachtweiden

Is nachtweiden op enkele graspercelen een goede optie om deze droogte door te komen? 'Als er geen gras staat moet je dat niet willen', zegt Hin resoluut. 'Koeien kunnen de grasmat kapot lopen. Ook voldoe je niet aan de claim dat de koeien kunnen grazen. Daar is het keurmerk van weidemelk op gebaseerd. Het is van belang om binnen de samenleving draagkracht voor het keurmerk te behouden.'

Om die reden wil hij ook niet dat er wordt getornd aan de norm van 120 dagen zes uur weiden. 'We hebben een paar vragen gekregen over of het aantal weidedagen wordt ingekort, gezien de huidige droogte. Dat doen we niet. In die 120 dagen zit al een buffer voor onvoorziene zaken, zoals minder gunstig weer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer