LTO pleit voor extra ondersteuning bij asbestsanering

Meer ondersteuning van de overheid is nodig om in 2024 duurzaam en asbestvrij te kunnen boeren. Dat stelt LTO Nederland. Nu de politiek het wettelijk verbod op asbestdaken gaat regelen, presenteert LTO een driepuntenplan voor een haalbare eindtermijn.

LTO+pleit+voor+extra+ondersteuning+bij+asbestsanering
© Twan Wiermans

'Boeren en tuinders willen zo snel mogelijk af van asbestdaken. Maar zonder voldoende financiële ondersteuning van de overheid en soepele regels om versneld te kunnen saneren, gaan we de doelstelling van 2024 niet halen', zegt Alfred Jansen, LTO-portefeuillehouder Veiligheid.

In de agrarische sector is inmiddels ruim 20 miljoen vierkante meter asbestdak gesaneerd. Het afgeronde programma Agro Asbest Veilig, waarin LTO Nederland samenwerkte met verzekeraar Achmea en de lokale LTO-afdelingen, heeft veel ondersteuning en voorlichting gegeven aan boeren en tuinders.

Nog 100 miljoen vierkante meter

Ondanks dit mooie resultaat moet volgens een recente inventarisatie van zeven provincies nog zo’n 80 tot 100 miljoen vierkante meter aan asbestdaken in de agrarische sector gesaneerd worden. Dat is 20 procent meer dan gedacht. De kosten hiervoor bedragen naar schatting ruim 1,5 miljard euro. Het huidige saneringstempo van asbestdaken is 7 tot 10 miljoen vierkante meter per jaar.

De aanjaagsubsidie van 75 miljoen euro die door het rijk beschikbaar is gesteld, is naar verwachting in 2019 uitgeput. Jansen: 'Om het tempo erin te houden, is het nodig om minimaal tot 2021 aanjaagsubsidie beschikbaar te houden. Dat is van belang om het huidige saneringstempo erin te houden.'

Asbestvrij boeren past bij duurzaam ondernemen in de agrarische sector. Echter de huidige regelgeving belemmert de sanering. Jansen wijst op het verbod op het gebruik van een hijskraan met open werkbak. 'En doordat de bodem van de subsidiepot in zicht komt, zal het saneringstempo dalen.'

Driepuntenplan LTO

LTO Nederland komt daarom met een driepuntenplan in een uiterste poging om Nederland zo snel mogelijk en veilig asbestvrij te krijgen. De drie actiepunten zijn het verlengen van de huidige stimuleringsregeling tot minimaal 2021; hetb saneren van asbestdaken onderbrengen in een lagere risicoklasse en de hijskraan met open werkbak vanaf 1 januari 2019 weer inzetten.

Jansen: 'Asbest is een serieuze zaak en dat vraagt om een serieuze aanpak. Vandaar dat wij nu met ons driepuntenplan komen om de sanering serieus te versnellen en boeren en tuinders het mogelijk te maken asbestvrij te zijn in de toekomst.'

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Steintje van Veldhoven (I&W) over de wettelijke vastlegging van het verbod op asbesthoudende daken per 1 januari 2024.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer