SGP wil twee jaar uitstel van asbestverbod

De SGP vraagt het kabinet twee jaar uitstel van het verbod op asbestdaken dat op 1 januari 2024 moet ingaan. 'We kunnen in 2024 niet asbestvrij zijn', zegt Kamerlid Chris Stoffer.

SGP+wil+twee+jaar+uitstel+van+asbestverbod
© Twan Wiermans

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) over de wettelijke vastlegging van het verbod op asbestdaken. De SGP zal daarbij naar voren brengen dat bij het doorzetten van de eerder aangekondigde datum 'wildwest toestanden' dreigen.

'Ik vrees een explosie van illegale, onveilige saneringen en van asbestdumpingen in de natuur', aldus Stoffer. 'We kunnen in 2024 niet asbestvrij zijn omdat er te weinig asbestverwijderingsbedrijven zijn. Die kunnen het werk op dit moment al niet aan. Daarnaast kan een derde van de boerenbedrijven asbestsanering gewoon helemaal niet betalen.'

De SGP is voor de aanpak van onveilige asbestdaken, maar dient amendementen in om de wet aan te passen. Die gaan onder meer over een uitstel van het verbod op asbestdaken met twee jaar, over lagere stortkosten en over een goede financiële regeling voor degenen die de sanering niet kunnen betalen.

Haalbaar en betaalbaar

Stoffer: 'Als je een verbod doorzet, moet je ook zorgen dat het haalbaar en betaalbaar is. Het Rijk heeft versoepeling van het reguleringsstelsel én een goede financiële regeling beloofd. Tot nu toe hebben we daar weinig van gezien en de landelijke subsidiepot is volgend jaar leeg. Daarnaast gaat de afvalstoffenheffing juist omhoog, ook voor asbest.'

Het Kamerlid pleit ook voor het loskoppelen van de certificerings- en opleidingseisen die gelden voor buitensanering van die voor binnensanering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer