Hijskraan met werkbak tijdelijk toegestaan bij asbestsanering

Het gebruik van een werkbak, die hangt aan een hijskraan, wordt voorlopig weer mogelijk bij sanering van asbestdaken. Wel gelden strenge voorwaarden om de hijskraan in te zetten.

Hijskraan+met+werkbak+tijdelijk+toegestaan+bij+asbestsanering
© Peter van Houweling

Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) versoepelt het algemeen geldende verbod op het gebruik van hijskranen met een werkbak. Het bedrijfsleven, waaronder LTO Nederland, heeft daar de afgelopen tijd sterk op aangedrongen omdat de sanering van asbestdaken er forse hinder van ondervindt.

De asbestsector stelt dat bij 7 procent van het totale oppervlakte van ongeveer 100 miljoen vierkante meter aan te saneren daken, het weghalen zonder hijskraan niet mogelijk is. Er worden alternatieve werkmethoden ontwikkeld, maar die zijn voorlopig nog niet beschikbaar.

Alleen bij goed weer

Van Ark meldt nu aan de Tweede Kamer dat er ruimte komt om de bijzonder lastig bereikbare daken te saneren met werkbakken aan hijskranen. Wel is daar de eis aan verbonden dat werknemers dan met extra veiligheidsaanlijning gaan werken. Bovendien mag het alleen als de weersomstandigheden gunstig zijn.

Een andere voorwaarde is dat werkgevers voor elke keer dat zij een werkbak willen inzetten, een gecertificeerd veiligheidskundige vooraf om een oordeel vragen. 'Dit is een hoge uitzondering. Tijdelijk en onder zeer strenge aanvullende voorwaarden', benadrukt de staatssecretaris.

Grote risico's

Voor Van Ark weegt zwaar dat werkbakken aan hijskranen grote risico's met zich meebrengen voor de mensen die zich erin bevinden. 'Maar asbest in verweerde daken laten zitten, is ook risicovol voor de gezondheid. Dat is de afweging die ik heb gemaakt', aldus zegt Van Ark.

LTO Nederland is blij dat er nu enige ruimte komt om deze werkmethode in te zetten als de situatie daar om vraagt. 'Zonder hijskraan kunnen sommige daken niet worden gesaneerd. Er zijn zelfs leden die al tijden nieuwe dakplaten hebben liggen. Maar doordat het asbest niet gesaneerd kon worden, konden ze die niet monteren', zegt Alfred Jansen, LTO-portefeuillehouder Veiligheid & Pacht.

Wolkenkrabbers kunnen ook

Jansen noemt het een goede ontwikkeling dat dergelijke saneringen die in de wacht waren gezet nu toch gerealiseerd kunnen worden. 'Wereldwijd worden met hijskranen wolkenkrabbers gebouwd. Het is dan toch moeilijk uit te leggen dat wij er geen asbestdaken mee kunnen saneren', aldus Jansen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer