Investeringen+in+Duitse+landbouw+nemen+af
Nieuws
© Dirk Hol

Investeringen in Duitse landbouw nemen af

De investeringen in de landbouw in Duitsland nemen aanzienlijk af. Dat blijkt uit de economische barometer van de Duitse Boerenbond. Vooral de droogteschade in veel regio's van Duitsland is een belangrijke oorzaak.

De liquiditeitssituatie van Duitse boeren is verder verslechterd, blijkt uit de laatste cijfers van de maand september. Tegelijkertijd zijn de investeringsplannen van de agrarische ondernemers veel kleiner. Een van de belangrijkste redenen hiervoor zijn de onzekere politieke omstandigheden, vooral in de veeteelt, aldus de Duitse Boerenbond.

'Investeringen hebben zekerheid nodig, maar boeren zijn bezorgd en stellen daarom het risico van een investering uit. Politici moeten beseffen dat boeren een langdurige en betrouwbare planningszekerheid nodig hebben', zegt voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse Boerenbond.

Economische barometer

De index van de economische barometer is licht gestegen van 21,1 punten in juni 2018 naar 23,4 punten op dit moment. De huidige indexwaarde ligt daarmee 3,2 punten lager dan in september 2017, wat aanzienlijk lager is dan de relatief hoge waarden uit de periode van 2011 tot 2014. In de piek werden toen ruim 36 punten behaald.

De liquiditeit van de bedrijven is sinds juni verder verslechterd. Het percentage boeren dat de huidige operationele liquiditeit als gespannen beoordeelt, is vooral in Oost-Duitsland met 25 procent bijzonder hoog. Dit is vooral een gevolg van de ernstige droogteschade. Van de verwerkende bedrijven klaagt ruim een vijfde over een gespannen liquiditeitssituatie.

Investeringsplannen

De investeringsplannen van agrarische ondernemers voor de komende zes maanden blijven op een relatief laag niveau. Slechts 31 procent van de boeren wil in deze tijd investeren. Amper een jaar geleden was het met 32 procent nauwelijks meer.

Het geplande investeringsvolume van 4,7 miljard euro voor de komende zes maanden is 0,5 miljard euro lager dan in het voorgaande jaar. Dit is aanzienlijk minder dan het relatief hoge niveau van de jaren 2013 en 2014 met geplande halfjaarlijkse investeringsvolumes van meer dan 6 miljard euro.

Investeringen in efficiënte landbouw zorgen ook voor veel banen in de toeleverende en afnemende bedrijven. Investering in stallen gaat hand in hand met meer dierenwelzijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer