Duitse+bietentelers+teleurgesteld+over+suikeropbrengst
Nieuws
© Han Reindsen

Duitse bietentelers teleurgesteld over suikeropbrengst

In Duitsland blijft de suikeropbrengst van een hectare bieten steken op gemiddeld 12 ton. De suikeropbrengst kwam vorig jaar in het gebied van Nordzucker uit op 14 ton per hectare.

Het rendement van een hectare suikerbieten is veel lager dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. De boeren zijn daar teleurgesteld over, meldt Landvolk persdienst.

Door de velen uren zon is het suikergehalte van de bieten goed. Qua hoeveelheid tonnen bieten zijn er dit jaar grote regionale verschillen. De bunkers van de bietenrooiers vullen zich langzamer dan andere jaren. Soms zijn de bieten zo klein dat ze uit de rooier vallen.

Europa

In de hele EU vallen de opbrengsten bij suikerbieten tegen. Uit de eerste oogstprognose van de Europese Commissie blijkt dat de gemiddelde opbrengst in Europa in 2018-2019 uitkomt op 11,5 ton suiker per hectare. Volgens deze cijfers zou Duitsland uitkomen op 11,4 ton suiker per hectare.

'Tot nu toe waren de suikerbieten van economische belang voor de boeren. Het gewas werd wel gezien als de 'Koningin van de landbouw', mede om de goede reputatie als voorvrucht. Dat staat nu onder druk', zegt Ulrich Löhr, vicepresident van Landvolk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer