Duitse+boeren+krijgen+340+miljoen+euro+vanwege+droogte
Nieuws
© Twan Wiermans

Duitse boeren krijgen 340 miljoen euro vanwege droogte

Duitsland trekt 340 miljoen euro uit voor de door droogte getroffen eigen boeren. Ook in andere Europese lidstaten heeft de overheid steun toegezegd. LTO Nederland maakt zich hierdoor zorgen over de concurrentiepositie van Nederlandse boeren.

De staatssteun die de Duitse boeren ontvangen, komt voor de helft van de nationale overheid. De andere helft wordt door de deelstaten betaald. De Duitse boerenorganisatie DBV had om steun ter waarde van een miljard euro gevraagd.

Volgens het Duitse ministerie van Landbouw gaat het om 10.000 boerenbedrijven die in hun voortbestaan worden bedreigd. Ze kampen met minimaal 30 procent oogstverliezen in onder meer wintertarwe, aardappelen, suikerbieten en ruwvoer. In sommige gebieden wordt de opbrengstschade geschat op 50 tot 70 procent.

Ook in andere lidstaten van de Europese Unie hebben overheden steun toegezegd aan hun boeren. Dit is mogelijk omdat deze lidstaten gebruik maken van de Europese mogelijkheid om financiële steun te verlenen aan gedupeerde boeren en tuinders. Zo heeft Zweden steun aan veehouders beloofd en hiervoor 100 tot 120 miljoen euro uitgetrokken. Ook in Vlaanderen volgen maatregelen, al is nog niet concreet wat die inhouden.

Concurrentiepositie

LTO Nederland verwacht dat de concurrentiepositie van Nederlandse boeren en tuinders in gevaar komt door de toezeggingen van andere Europese lidstaten om gedupeerde boeren en tuinders financieel te ondersteunen. LTO Nederland pleit voor een gelijk speelveld, juist in tijden van crisis.

De Nederlandse regering heeft tot dusver gezegd geen financiële steun te willen bieden aan getroffen boeren en tuinders omdat zij zich kunnen verzekeren tegen de gevolgen van weersextremen met een brede weersverzekering. Deze is volgens LTO Nederland echter te duur en beschikt over te hoog eigen risico. Daarbij heft de Nederlandse overheid 21 procent belasting op deze verzekering en dat vindt LTO Nederland te veel.

Crisismaatregelen

LTO Nederland vindt dat de droogte en de warmte dit jaar een te grote wissel heeft getrokken op ondernemers, vee en gewassen. De gevolgen van een veranderd klimaat kunnen niet enkel door boeren en tuinders gedragen worden, zo vindt de belangenorganisatie.

Begin augustus concludeerde LTO Nederland dat er sprake is van een droogtecrisis. De organisatie bepleitte een pakket aan crisismaatregelen. Deze maatregelen moeten boeren, gewassen en vee verlichting geven.

LNV reageerde positief maar heeft volgens LTO Nederland te veel tijd nodig om de toezeggingen om te zetten in concrete regelingen waar boeren mee uit de voeten kunnen. Boeren en tuinders blijven nu te lang in onzekerheid en worden in de voortzetting van hun bedrijfsvoering geblokkeerd, vindt LTO Nederland en daarbij dreigt nu een ongelijk speelveld te ontstaat in de EU.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 11°
  10 %
Meer weer