%27Extensivering+kost+Duitse+akkerbouw+veel+geld%27
Nieuws
© Huisman Media

'Extensivering kost Duitse akkerbouw veel geld'

De wens van de samenleving om de landbouwproductie te extensiveren zou de economische efficiëntie van de Duitse boeren ernstig beperken.

Een lager gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen veroorzaakt een dermate hoog opbrengst- en kwaliteitsverlies van het gewas, dat ondanks de lagere uitgaven de inkomsten van boeren afnemen. Dit gaat ten kosten van de internationale concurrentiepositie.

Volgens de Landvolk persdienst blijkt dit uit analyse van Frederik Volckens en Carl-Cristian Meyer van het wetenschappelijke bureau BB Göttingen. De wetenschappers onderzochten de economische gevolgen van een dergelijk landbouwbeleid.

Conflict

Zij constateren een grote belangstelling voor een duurzaam EU-landbouwbeleid vanuit het perspectief van consumenten, maar zien een duidelijk conflict met de doelstellingen van boeren. Het internationale concurrentievermogen staat onder druk.

Volgens de wetenschappers kan Duitsland al worden omschreven als een relatief dure productielocatie. Volgens de onderzoekers zouden de boeren moeten ‘betalen’ voor verdere extensiveringsinspanningen met aanzienlijke dalingen in opbrengsten en kwaliteit, evenals dalende inkomsten.

Aanbevelingen

De auteurs van het onderzoek komen met de aanbeveling om boeren een hogere geldelijke vergoeding te geven bij hogere milieuvoordelen. Ze verwijzen naar de biologische landbouw, waar het aandeel van overheidsgeld in bedrijfswinsten aanzienlijk hoger is dan bij conventionele bedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer