%27Externe+kosten+verhogen+kostprijs+vlees+en+zuivel+fors%27
Nieuws
© Johan Wissink

'Externe kosten verhogen kostprijs vlees en zuivel fors'

Wanneer we de externe kosten voor het milieu zouden doorberekenen, zou de kostprijs van vlees en zuivel aanmerkelijk hoger liggen.

Wetenschappers van de universiteit van Augsburg hebben de externe kosten voor het milieu van de Duitse landbouw in beeld gebracht. De hoogste externe kosten vinden ze bij vleesproductie door gangbare veehouderijbedrijven.

Volgens de onderzoekers zou de prijs van vlees verdrievoudigd moeten worden. Voor de milieukosten die de productie van vlees veroorzaken, zou een toeslag nodig zijn van 196 procent. Bij gangbare zuivelproducten is een toeslag van 96 procent nodig. De laagste externe kosten (6 procent) zijn bij de biologische plantaardige producten.

Energieverbruik

De externe kosten in de gangbare veehouderij worden vooral veroorzaakt door het hoge energieverbruik, krachtvoer en de uitstoot van ammoniak. De biologische productie scoort beter omdat daar geen kunstmest wordt gebruikt en minder krachtvoer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer