Ieren ontkennen 'valse' beschuldigingen Wakker Dier

BordBia herkent zich niet in de beschuldigingen van Wakker Dier over misstanden bij de huisvesting van Iers rundvee. De foodboard van de Ierse regering haalt hard uit naar de undercover operatie van de Nederlandse dierenactivisten.

Ieren+ontkennen+%27valse%27+beschuldigingen+Wakker+Dier
© Peter Smit

'Om de reputatie van het rundvleesproductiesysteem van onze hele natie op basis van een analyse van slechts 13 boerderijen te beoordelen en te schaden, is onrechtvaardig en moedwillig vals', reageert Tara McCarthy, ceo van Bord Bia.

Volgens Wakker Dier past het groene en diervriendelijke imago van Iers rundvlees niet bij de werkelijke leefomstandigheden van de dieren in de rundveehouderij. Onderzoekers van de ngo troffen bij de 13 bezochte bedrijven geregeld erg vervuilde en bomvolle stallen aan. Wakker Dier claimt dat de dieren daarin in de winter maandenlang moeten verblijven. Ook zouden veel jonge kalfjes pijn lijden door onverdoofde castratie en onthoorning.

Fundamenteel

Bord Bia werpt de beschuldigingen ver van zich af. Dierenwelzijn is een van de vier hoekstenen van het Ierse kwaliteitssysteem SBLAS voor rund- en lamsvlees, naast voedselveiligheid, milieubescherming en traceerbaarheid. 'De suggestie van Wakker Dier dat dierenwelzijn niet belangrijk is voor leden van SBLAS en Bord Bia is fundamenteel en volledig onjuist. Veehouders die niet voldoen aan strikte criteria, worden niet gecertificeerd', aldus McCarthy.

Van de 80 duizend Ierse rundveebedrijven zijn ruim 49.500 Ierse rundveehouders gecertificeerd lid van het SBLAS-certificatiesysteem. Door het ontbreken van informatie over de door Wakker Dier bezochte Ierse rundveebedrijven kan Bord Bia niet bevestigen of deze boeren gecertificeerde leden van SBLAS zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer