'Wakker Dier slaat plank mis'

Het rapport 'Grenzeloos gesleutel aan dieren' dat Wakker Dier deze week presenteerde, is eenzijdig en bezijden de waarheid. Dat blijkt uit een belronde van Nieuwe Oogst langs fokkerijorganisaties.

%27Wakker+Dier+slaat+plank+mis%27
© VidiPhoto

Het doorfokken op productie heeft volgens Wakker Dier grote negatieve gevolgen voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. Zij stelt in het rapport dat veehouders onder druk van de kostprijs steeds weer kiezen voor dieren die gefokt zijn om met minder voer en minder ruimte sneller vlees, melk en eieren te produceren.

'Wakker Dier ziet het als zijn maatschappelijke taak om discussies aan te zwengelen, maar dat moet wel op basis van waarheden. Je kunt je afvragen of Wakker Dier helemaal up-to-date geïnformeerd is', zegt Toon van Hoof, lid van de Raad voor Dieraangelegenheden.

Kanteling

Volgens Van Hoof hebben alle dierlijke sectoren een kanteling gemaakt naar het fokken van duurzame en robuuste dieren. Anno 2017 hebben die een langere levensduur en een hogere weerstand dan hun soortgenoten tien jaar geleden.

Daarnaast zijn er afgelopen jaren grote slagen gemaakt in de ontwikkeling van welzijnsvriendelijke stallen. Stallen zijn aangepast aan het dier en niet omgekeerd. 'Dat is een zoektocht die ook nog niet ten einde is', geeft Van Hoof met klem aan.

Gebalanceerde fokkerij

Ook CRV, Topigs Norsvin en de vereniging voor broedeieren en kuikens (COBK) kunnen zich niet vinden in het onderzoek van Wakker Dier naar de gevolgen voor dierenwelzijn en -gezondheid van het door fokkerijorganisaties gehanteerde fokbeleid. Zij geven alle drie aan dat er bij hun organisaties sprake is van een gebalanceerde fokkerij.

'Wij fokken geen extremiteiten. Dierenwelzijn, duurzaamheid en productieverhoging horen in onze ogen bij elkaar', geeft Peter Loenen van Topigs Norsvin aan. Deze fokkerijorganisatie hanteert als stelregel dat elke extra big die wordt geboren, door de zeug gespeend moet kunnen worden en dat er een speen moet zijn voor die extra big.

Focus

'De tijd dat de fokkerij gericht was op melkproductie, dateert van voor de eeuwwisseling. Nu ligt de focus op levensduur, diergezondheid en een efficiënte productie', reageert Bertil Muller van CRV. 'Fokkerij is nog steeds een natuurlijk proces. Zonder de huidige fokkerij was het ons ook niet gelukt zo snel in te spelen op traaggroeiende concepten', zegt Alex Spieker van COBK.

Genomic selection

Wakker Dier heeft een punt, geven de fokkerijorganisaties aan: met genomic selection gaat fokkerij sneller. 'Maar het gaat erom wat je ermee doet. Wij hebben de focus op gezondheid en levensduur', zegt Muller. Ook Topigs Norsvin zet genomic selection in met dat doel. 'Dat gezondere en sterkere dieren ook een efficiëntievoordeel hebben, is mooi meegenomen.' Spieker: 'Met genomic selection kunnen welzijnsverbeteringen worden behaald waardoor ingrepen achterwege kunnen blijven.'

Wakker Dier noemt de hogere biggensterfte en excessief verenpikken als uitwassen van het fokkerijbeleid. De genoemde punten komen in de praktijk voor, maar de vraag is in welke mate alleen fokkerij daarvoor verantwoordelijk is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer