Wakker+Dier+wil+dat+nieuw+kabinet+stalbranden+aanpakt
Nieuws
© Dirk Hol

Wakker Dier wil dat nieuw kabinet stalbranden aanpakt

Actievoerders van Wakker Dier hebben woensdag bij de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aangedrongen op maatregelen tegen stalbranden.

In een brandbrief roept de dierenorganisatie de onderhandelaars op snel maatregelen te nemen tegen stalbranden. Volgens tellingen van Wakker Dier stierven er dit jaar al 185 duizend dieren bij branden, tegen 201 duizend in heel 2016.

Volgens Wakker Dier schiet het Actieplan Stalbranden te kort en zijn relatief eenvoudig te realiseren preventiemaatregelen zoals brandalarmen en sprinklerinstallaties nog steeds niet verplicht. De organisatie wil daarnaast dat een vernieuwd bouwbesluit voor alle stallen gaat gelden.

Stimuleren

In de brief worden de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet verzocht een periodieke Agro Elektra Inspectie (AEI) verplicht te stellen voor alle stallen. Ook moet de omvang van brandcompartimenten worden begrensd, onderzoek naar innovatieve evacuatiesystemen gestimuleerd en stallen met vrije uitloop en dus een vluchtroute gepromoot worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer