'Wakker Dier moet ophouden met onzin'

Wakker Dier wil regelgeving om dieren te beschermen tegen te ver doorfokken. Uit onderzoek van Wakker Dier zou blijken dat grote fokbedrijven de komende jaren met behulp van DNA-technieken inzetten op verdere productieverhoging per dier.

%27Wakker+Dier+moet+ophouden+met+onzin%27
© Persbureau Noordoost

ZLTO kan zich absoluut niet vinden in de beelden die Wakker Dier oproept. 'Complete onzin', aldus woordvoerder Maarten Leseman. Hij wijst op de grote inspanningen die de veehouderij de afgelopen jaren heeft verricht op het gebied van dierenwelzijn, inclusief honderden miljoenen euro's aan investeringen. 'Wakker Dier moet hier mee ophouden.'

ZLTO staat op het standpunt dat een dergelijke ethische discussie niet alleen bij de boer neer mag worden gelegd. 'Die moet breder gevoerd worden, het is een samenlevingsvraagstuk. Natuurlijk heeft de boer een verantwoordelijkheid, maar er is meer. Als de samenleving het anders wil, zal daar wel voor betaald moeten worden.'

Gevolgen

Het doorfokken op productie heeft volgens Wakker Dier grote negatieve gevolgen voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. Als voorbeelden noemt Wakker Dier verminderde vruchtbaarheid en uierontsteking bij koeien, steeds hogere biggensterfte en excessief verenpikken en broze botten bij leghennen.

Ook de Raad van Dieraangelegenheden maande de overheid al aan om de dieren met regelgeving te beschermen van de fokbedrijven. De overheid erkent de problemen, maar legt de verantwoordelijkheid bij de fokkers.

DNA-technieken en computerkracht

Fokkerijbedrijven zetten DNA-technieken en computerkracht in om een verdere productieverhoging per dier mogelijk te maken. Daarmee wordt de grens van wat de dieren lichamelijk aankunnen nog sneller opgezocht en overschreden, meent Wakker Dier.

Slechts een handjevol grote internationale fokbedrijven staan aan de basis van miljarden dieren in de veehouderij. Wakker Dier keek naar de fokdoelen van enkele van deze toonaangevende - veelal Nederlandse - bedrijven zoals Topigs, Hendrix Genetics, Aviagen, Cobb-Vantress en CRV.

Fokdoelen gericht op productieverhoging

Op basis van de analyse van de fokdoelen schrijft Wakker Dier dat als het aan de grote fokkers ligt, koeien over vier jaar gedurende hun leven nog eens een derde meer melk geven dan nu. En vleesvarkens over 6 jaar meer dan 1 kilo per dag groeien.

Zeugen krijgen in 2024 meer dan 16 biggen per worp en krijgen er 2 tepels bij. In de vleeskuikenhouderij werken fokbedrijven toe naar een kuiken dat per dag nog eens 10 gram meer groeit. Bij leghennen wordt ingezet op 500 eieren per leghennenleven in 2020, in plaats van de huidige 350 eieren.

Kritiek van RDA

In februari 2016 publiceerde de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) het rapport 'Fokkerij en Voortplantingstechnieken'. Hierin laat de RDA zich kritisch uit over de overheid die geen grenzen stelt aan de fokdoelen. Verder vindt de RDA dat fokkerijbedrijven hier niet transparant over zijn.

De RDA adviseerde de overheid om regels op te stellen die welzijns- en gezondheidsproblemen door fokkerij voorkomen. Hoewel de overheid toegeeft dat deze problemen zich inderdaad voordoen, acht zij het 'de verantwoordelijkheid van de sector om te zorgen voor een maatschappelijk aanvaardbare fokkerij'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer