Supermarkt+verkoopt+veel+meer+sterrenkip
Nieuws
© Michiel Elands

Supermarkt verkoopt veel meer sterrenkip

Het aanbod van kip met een dierenwelzijnskeurmerk is in 2016 flink gestegen. Dat blijkt uit een steekproef uitgevoerd door Wakker Dier bij twaalf supermarktketens.

Tussen juli en oktober bezochten de onderzoekers drie vestigingen van elk van de twaalf grootse supermarktenketens: Albert Heijn, Plus, Jumbo, Dekamarkt, Dirk, Lidl, Hoogvliet, Aldi, Emté, Coop, Deen en Vomar.

Volgens Wakker Dier is het aandeel van diervriendelijk geproduceerde kip met 25 procent toegenomen tot 27 procent. Vorig jaar had 21 procent van de supermarktkip een welzijnskeurmerk. Het aanbod van kip met twee of drie sterren blijft heel klein en is zelfs licht afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

Assortiment

Het aandeel van de zogenoemde plofkip in het assortiment is enorm gedaald ten opzichte van vorig jaar – van 63 naar 16 procent. Albert Heijn, Jumbo, Dekamarkt en Vomar zijn helemaal plofkipvrij, bij de andere supers is er sprake van een flink daling.

Wakker Dier noemt als verrassende koploper de supermarktketen Vomar. Hier ligt net als in de winkels van Albert Heijn en Jumbo geen kip zonder keurmerk meer in het koelschap.

EMTÉ

Bij Vomar is het aandeel kip met Beter Leven-keurmerk 42 procent. De slechts presterende supermarktketen is EMTÉ. Wakker Dier meldt dat daar slechts 9 procent van het kipassortiment een ster heeft.

Wakker Dier startte in 2012 met deze campagne. De actiegroep zegt daarmee door te gaan totdat alle kip in de supermarkten voorzien is van minimaal één Beter Leven ster.

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  30 %
 • Dinsdag
  17° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 5°
  10 %
Meer weer