'Oude koeien' Campina genomineerd als Liegebeest

Op de zuivelpakken van Campina staat dat de koeien op een verantwoorde manier zo oud mogelijk worden. Daarmee verdraait de coöperatie volgens Wakker Dier de waarheid en verdient het bedrijf de nominatie voor de Liegebeestverkiezing.

%27Oude+koeien%27+Campina+genomineerd+als+Liegebeest
© Fotografie Twan Wiermans

Melkkoeien gaan meestal voor hun zesde verjaardag naar de slacht gaan vanwege gezondheidsproblemen, stelt Anne Hilhorst van Wakker Dier. 'Een gezonde melkkoe kan ruim veertien jaar oud worden.'

De organisatie houdt de jaarlijkse Liegebeestverkiezing om 'misleiding en leugenachtige claims' over dierenwelzijn aan te pakken. 'Bedrijven gebruiken leugenachtige praatjes om consumenten tóch hun producten vol dierenleed aan te smeren. Heel onsmakelijk.'

Albert Heijn

Naast Campina staat ook Albert Heijn op de nominatielijst met haar Premium Eendenborst. Dat vlees is afkomstig van eenden die nooit buiten komen en geen zwemwater krijgen. De supermarktketen heeft inmiddels aangegeven het etiket aan te passen en is van de nominatielijst gehaadl. Rabobank maakt ook kans op de titel. Dat gebeurt omdat de bank volgens Wakker Dier geld steekt in 'megastallen'.

De Rabobank startte vorig jaar een 'verduurzamings'-campagne met een bijbehorende tv-spot, meldt Hilhorst. 'Hierin pretendeert de bank dat ze de voedingssector wil verduurzamen. In werkelijkheid investeerde de bank tussen 2012-2017 voor miljarden euro's in onder andere megastallen, zo blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.'

ECOstyle

Dierenvoeding van het merk ECOstyle is genomineerd vanwege de merknaam. Het vlees is niet biologisch, zoals de naam volgens Wakker Dier doet vermoeden, maar gemaakt van gangbaar vlees. Jumbo Foodmarkt verkoopt ten slotte levende kreeft.

'De supermarktketen adviseert om die kreeft een half uur in het vriesvak te leggen voordat deze levend wordt gekookt. Ze houdt haar klanten voor dat de kreeft hierdoor wordt verdoofd. Maar invriezen is geen bewezen verdovingsmethode', geeft Hilhorst aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer