Zwijnen vormen groter risico dan mestafvoer

Afrikaanse varkenspest in België zet Cumela Nederland in actiestand. Mestvervoerders worden opgeroepen extra waakzaam te zijn en hygiënemaatregelen aan te scherpen, zeker als zij mest door of in België vervoeren.

Zwijnen+vormen+groter+risico+dan+mestafvoer
© De Snuitgeverij

De brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra, waaronder loonbedrijven en mestdistributeurs, stuurde meteen adviezen naar haar leden. Deze praktische tips zijn volgens Hans Verkerk, secretaris meststoffendistributie bij Cumela, eenvoudig in de normale werkzaamheden van mestververvoerders in te passen.

'We hebben adviezen uitgestuurd omdat wij elke dreiging van besmettelijke dier- en plantenziektes serieus nemen. We weten dat onze leden niet de veroorzaker willen zijn van de insleep van bijvoorbeeld Afrikaanse varkenspest.'

• Lees ook: Afrikaanse varkenspest niet erg besmettelijk

We hebben adviezen uitgestuurd omdat wij elke dreiging van besmettelijke dier- en plantenziektes serieus nemen

Hans Verkerk, secretaris meststoffendistributie bij Cumela Nederland

Dreiging dichtbij

Verkerk weet dat de situatie rond Afrikaanse varkenspest al jarenlang onrustig is, maar het was tot nu toe altijd relatief ver weg. 'Het virus waarde rond in delen van Europa waar mestgerelateerde voertuigen uit Nederland niet komen. Nu zit de dreiging ineens veel dichterbij. Bovendien rijden Nederlandse exporteurs door het gebied waar de besmette wilde zwijnen zijn gevonden om mestproducten in Noordoost-Frankrijk af te leveren.'

Een Brabantse mestdistributeur en -exporteur vertelt dat netjes werken de standaard is. Chauffeurs mogen niet in de varkensstallen komen en eens per week wordt de buitenkant van elke mestwagen onder handen genomen. Bovendien hebben steeds meer varkenshouders bedrijfseigen slangen en een apart pad voor de afvoer van mest.

Ontsmettingsinstallatie

De installatie om wielkasten en banden te kunnen ontsmetten, aangeschaft in tijden dat een andere dierziekte rondwaarde, is gebruiksklaar. Overschoenen en wegwerpoveralls liggen bij deze Brabantse mestvervoerder op de plank 'voor het geval dat Afrikaanse varkenspest opduikt bij varkensbedrijven'.

Wilde zwijnen en hun mest zijn volgens de distributeur veel grotere risicobronnen dan mestwagens. Die dieren lopen vrij rond en kunnen vaak ongehinderd tot aan de deuren van varkensstallen komen. Via uitwerpselen of bloed van een met Afrikaanse varkenspest besmet zwijn op een boerenerf kan het virus via schoeisel de stal worden binnengedragen.

Adviezen mestvervoerder
• Voor het oprijden van het erf banden en wielkasten ontsmetten;
• De chauffeur blijft bij zijn voertuig en komt niet in de stallen;
• Voor het laden of lossen van mest worden, indien aanwezig, slangen van het bedrijf gebruikt;
• De chauffeur ontsmet handen en stuurwiel met een ontsmettingsgel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer