'Jager speelt sleutelrol bij bestrijding varkenspest'

Door de verspreiding van Afrikaanse varkenspest binnen de EU in de hand te werken of juist tegen te gaan, speelt de jager een sleutelrol bij de bestrijding van deze besmettelijke ziekte, stelt de Europese Commissie.

De overdracht van varkenspest gebeurt door rechtstreeks contact tussen gezonde varkens of everzwijnen en besmette (zieke of dode) varkens of everzwijnen.

• Lees ook: PvdD vraagt Schouten op te treden tegen drukjacht op zwijnen

Hoewel zij niet zelf worden besmet door de ziekte kunnen mensen, en met name jagers, de verspreiding van de ziekte echter in de hand werken door contact met geïnfecteerde dieren en karkassen, contact met door het virus besmette voorwerpen, zoals kleding en uitrusting.

Vleesafval

Ook kan het virus worden verspreid door het voederen van dieren met vlees of vleesproducten van besmette dieren (bv. worsten of rauw vlees) of door vuilnis dat besmet vlees bevat.

Jagers houden de gezondheidstoestand van wilde dieren in de gaten en spelen een belangrijke rol in de bescherming van de gezondheid van dieren, waaronder die van huisdieren, zo staat in een speciaal opgestelde flyer.

Wannneer een jager abnormaal gedrag ziet bij everzwijnen of, wat waarschijnlijker is, een dood dier vindt, moet hij ervan uitgaan dat het mogelijk besmet is met Afrikaanse varkenspest (vooral in de besmette gebieden of in de risicogebieden).

Verder is het onder meer goed om tijdig het voertuig, kleding en uitrusting te ontsmetten, vooral in getroffen gebieden.

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer