Pestvirus met de juiste middelen aanpakken

Het Afrikaanse varkenspestvirus in België en Oost-Europa zet de boel bij veetransporteurs op scherp. Ze nemen extra hygiënemaatregelen en krijgen het advies na het reinigen het juiste ontsmettingsmiddel te gebruiken. Het risico van besmetting via weggegooide etenswaren wordt onderschat.

Pestvirus+met+de+juiste+middelen+aanpakken
© De Snuitgeverij

De ontdekking van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in België had meteen effect op de transportbewegingen van varkens. Belgische vleesvarkens die in Nederland of Duitsland geslacht zouden worden, werden geweerd. Ook Vee&Logistiek Nederland (V&LN) kwam meteen in actie om zaken verder aan te scherpen.

Zo zijn het hygiëneprotocol voor transporteurs/chauffeurs en het reinigings- en ontsmettingsprotocol (R&O) voor diertransportmiddelen aangepast. 'Er is ook een lijst opgesteld met ontsmettingsmiddelen die effectief zijn om het virus te doden', zegt Bonne van Dam van V&LN.

Preventieteam

'Verder zijn wij een van de partijen in het door de sector en het ministerie van LNV opgerichte preventieteam. Een belangrijk onderdeel is het goed communiceren met de achterban.' Een dubbele reiniging en ontsmetting bij alle veewagens die in landen zijn geweest waar Afrikaanse varkenspest is aangetroffen bij gehouden varkens, is al een verplichting.

Mensen zijn zich niet genoeg bewust van het besmettingsrisico via besmet weggegooid voedsel

Bonne van Dam, Vee&Logistiek Nederland

Dit betekent direct na het lossen de vrachtwagen reinigen en ontsmetten met een erkend virusdodend middel en dan in Nederland opnieuw bij een erkende R&O-plaats. Zo'n dubbele R&O doortrekken naar alle uit het buitenland terugkerende lege veewagens, geeft volgens Van Dam meer zekerheid.

Niet verplichten

'Vrijwillig mogen exporteurs dat doen, maar verplichten kunnen we dat niet. Wel dringend verzoeken.' Een enorme risicofactor voor het verspreiden van Afrikaanse varkenspest is het menselijk handelen ofwel het meenemen en achterlaten van buiten afgesloten vuilnisbakken met etenswaren waarin varkensvlees is verwerkt uit Oostbloklanden, de Baltische Staten, Oekraïne of Rusland.

'Transporteurs en varkensbedrijven moeten chauffeurs en medewerkers nadrukkelijk wijzen op dat gevaar. Mensen zijn zich niet genoeg bewust van het besmettingsrisico via besmet weggegooid voedsel.'

Adviezen diervervoer
• Check de R&O-boekjes, zeker als wagens in het buitenland waren;
• Inspecteer elke veewagen op een visueel schone laadruimte;
• Verstrek bedrijfskleding en laarzen, laat de chauffeur niet in de stal en vermijd kruisverkeer;
• R&O-faciliteit met de juiste reinigings- en ontsmettingsmiddelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer