Dreiging Afrikaanse varkenspest neemt toe

Wat kan Nederland doen om Afrikaanse varkenspest te weren en hoe groot is de dreiging dat het virus naar Nederland overslaat? NieuweOogst.tv ging daarover in gesprek met LTO-bestuurder Jeannette van de Ven.

Van de Ven heeft de portefeuille Gezonde Dieren onder haar hoede. Sinds 2014 zit het virus in de Baltische Staten en Polen. In 2017 verspreidde het virus zich naar Tsjechië, Roemenië en Hongarije. In Roemenië, in de regio waar de meeste varkens worden gehouden, heeft Afrikaanse varkenspest inmiddels ten minste zevenhonderd keer toegeslagen. Ook op een zeer grootschalige varkenshouderij.

Vee&Logistiek Nederland, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) benadrukken dat al het mogelijke wordt gedaan om verspreiding van Afrikaanse varkenspest naar Nederland tegen te gaan. Het publiek wordt met voorlichtingscampagnes ingelicht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 6°
  0 %
 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer