Compacte+sierstruiken+maken+met+hightech+veredeling
Nieuws
© Eigen Foto

Compacte sierstruiken maken met hightech veredeling

Compacte struiken voor compacte tuintjes, dat was het doel van vier jaar onderzoek door de Belgische ILVO/UGent-onderzoekster Hanne Denaeghel. Zij verrichtte pionierswerk met de toepassing van geavanceerde veredelingstechnieken bij houtachtige planten.

Haar studie spitste zich toe op twee vrij onbekende en weinig veredelde heesters: Escallonia en Sarcococca. Via hightech verdeling creëerde de onderzoekster nieuwe, interessante variatie voor de ontwikkeling van visueel aantrekkelijke en/of gezondere planten. Op 7 juni verdedigt Denaeghel haar doctoraat.

De nieuwe varianten zullen in samenwerking met de telers van BestSelect CVBA worden geëvalueerd op hun waarde als cultivar of veredelingsmateriaal. De succesvolle toepassing van de gebruikte geavanceerde veredelingstechnieken opent bovendien perspectieven voor verdere veredeling in andere houtachtige siergewassen.

Kleine tuintjes

Sarcococca (vleesbes) is een wintergroene heester met geurende bloemen in de winter. Ook Escallonia is een groenblijvendeheester, met een lange bloeitijd. De namen klinken wellicht niet zeer bekend, maar daar kan snel verandering in komen: de telers van BestSelect CVBA, een samenwerkingsverband van Vlaamse siertelers, zien namelijk veel potentieel in deze struiken voor toepassing in kleine tuintjes.

Want naarmate de tuinen steeds kleiner worden, neemt de vraag naar nieuwe varianten van compacte sierplanten toe. Maar daar wringt het schoentje: veredeling van deze houtachtige siergewassen gebeurde tot nu toe niet of nauwelijks. Dankzij het onderzoek van Denaeghel kan daar nu snel verandering in komen. Zij paste voor het eerst moleculaire en in vitro methoden toe op deze sierstruiken en reikt daarmee nieuwe varianten aan voor verdere ontwikkeling door telers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer