Vaktentoonstelling+Zwaagdijk+in+teken+van+duurzaamheid
Nieuws
© Jeroen Noot (GreenPortNHN)

Vaktentoonstelling Zwaagdijk in teken van duurzaamheid

Met duurzaamheid als thema is de Vaktentoonstelling bij de Proeftuin Zwaagdijk donderdag 22 februari officieel geopend. Het evenement viert zijn eerste lustrum.

De uitdaging voor het bloembollenvak is het bieden van een zo duurzaam mogelijk kwalitatief topproduct, stelt het bestuur van het evenement. 'De hele keten van kweker tot en met de bloemisterij heeft hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid.'

Foto's: Jeroen Noot (GreenPortNHN)
Foto's: Jeroen Noot (GreenPortNHN) © Jeroen Noot (GreenPortNHN)

Bloemstukken

Toepasselijk is dan ook dat de mbo-studenten van de opleidingen Bloem en Design van het Clusius het evenement met zeventig bloemstukken hebben aangekleed. Voorzitter Gerard Reus van de vaktentoonstelling toonde zich verguld met die inzet: 'Het eindproduct van broeiers en telers komt ook als boeket bij de consument op tafel. Goed opgeleide bloemisten verkopen ons product.'

De officieuze aftrap voor het evenement vond traditioneel plaats met een exclusieve Meet & Greet. Directeur Sustainability Gijs Kok van FloraHolland lichtte het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf toe. 'Als je als teler daarvoor je ogen sluit en denkt dat het overwaait, val je binnenkort al buiten de boot!'

© Jeroen Noot (GreenPortNHN)

Innovaties

Op de vakbeurs toont een breed scala aan bedrijven innovaties in onder andere duurzaamheid, verpakking, mechanisatie en dienstverlening. Primeur volgens de organisatie is de elektrische plantmachine van Pink Innovation.

Ook is er tijdens diverse workshops aandacht voor de inzet van sensoren en big data om de teelt te verduurzamen, evenals de laatste trends op het gebied van resistentie, veredeling en groene gewasbescherming. Op de uitgebreide marktbroeishow is een breed assortiment aan cultivars tentoongesteld. De beurs is nog tot en met zondag open voor het grote publiek.

© Jeroen Noot (GreenPort NHN)

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer