ABN+Amro+verwacht+groei+in+sierteelt
Nieuws
© VidiPhoto

ABN Amro verwacht groei in sierteelt

ABN AMRO verwacht dat de Nederlandse sierteeltproductie dit jaar met 2 procent groeit. De toename in 2019 is 1 procent. Dat schrijft de bank in de sectorvisie die woensdag naar buiten is gebracht.

De groei van de sector is te danken aan hogere particuliere bestedingen in Nederland. Die nemen toe met 2,2 procent in 2018 en 2,3 procent in 2019. 'Het consumentenvertrouwen in Nederland is hoog; de werkloosheid is laag en daalt verder naar 3,5 procent in 2019.', schrijft de bank.

ABN Amro signaleert dat niet alleen in Nederland het consumentenvertrouwen hoog is, ook de sentimentsindicatoren van de eurozone laten een positief beeld zien. 'Dit is gunstig voor de sierteelt de komende twee jaren. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat sierteeltproducten prijselastisch zijn. Stijgen de consumentenbestedingen? Dan kopen consumenten ook meer bloemen en planten', staat in de visie. De bank gaat ervan uit dat prijzen voor bloemen en planten gemiddeld gelijk blijven in de komende twee jaar.

Minder stress en ziekteverzuim

Niet alleen de hogere koopkracht zorgt voor een volumestijging. Het wordt steeds duidelijker dat groen een goed effect heeft op mensen. Het zorgt voor een hogere mate van welbevinden en dat zou tot een hogere productiviteit, minder stress en minder ziekteverzuim leiden. Dit is reden voor werkgevers om te investeren in groen op kantoor. Ook in de publieke ruimte wordt groen steeds belangrijker.

'Nu steden groter worden doordat steeds meer mensen naar de stad trekken, is groen nodig voor het welzijn van mensen (denk aan beheersen van waterafvoer, biodiversiteit en fijnstof). In architectuur wordt groen dan ook steeds meer geïntegreerd in gebouwen', aldus de bank.

Brexit is onduidelijke factor

De Brexit vormt een belangrijk risico voor de sierteelt, meent de bank verder. ABN Amro: 'Er is nog veel onduidelijk voor deze branche. Zien we met de Brexit de terugkeer van de fytosanitaire keuring; de onderzoeken om vast te stellen dat er in de planten en bloemen geen ziekten aanwezig zijn? Nemen de douaneformaliteiten toe? En zo ja: is er dan voldoende capaciteit om dit soepel te laten verlopen? Op deze vragen is nu nog geen antwoord, maar ze hangen de sector boven het hoofd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 9°
  45 %
Meer weer