Akkoord+neemt+onzekerheid+sierteelt+niet+weg
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Akkoord neemt onzekerheid sierteelt niet weg

Het Verenigd Koninkrijk en de EU werden het deze maand eens over een transitieperiode van 30 maart 2019 tot 31 december 2020. Dit geeft ondernemingen, overheden en burgers meer tijd om zich voor te bereiden op de Brexit. Maar veel blijft onzeker, ook voor de sierteelt, waarschuwt de Rabobank.

In haar deze week verschenen Brexit Monitor concludeert de bank dat de economische vooruitzichten omringd blijven door onzekerheid totdat er een getekend en goedgekeurd akkoord over de Brexit ligt. Het akkoord over de transitieperiode is overigens alleen nog een politiek akkoord. 'Juridisch bindend wordt het pas wanneer beide partijen het gehele scheidingsakkoord ondertekenen. Dit gebeurt naar verwachting in het najaar van 2018.'

De bank gaat specifiek in op de vooruitzichten voor de sierteelt. Het Verenigd Koninkrijk is in sierteelt voor ongeveer 50 procent zelfvoorzienend. De productie en de import bedroegen in 2016 beide ongeveer 1,2 miljard pond. In 2017 bedroeg de Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk 772 miljoen euro.

Controles aan de grens

Nederlandse exporteurs moeten volgens de Rabobank rekening houden met extra fytosanitaire en andere controles aan de grens in de verschillende Brexit-scenario's. 'Bij een vrijhandelsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU kan het Verenigd Koninkrijk de fytosanitaire controles van het land van herkomst erkennen, maar komen er nog wel douaneformaliteiten.'

Als het Verenigd Koninkrijk en de EU een douane-unie vormen, dan zijn geen douaneformaliteiten nodig. Dat is volgens de bank gunstig. 'Bij een harde Brexit zullen naar verwachting vertragingen aan de grens optreden. Het VK zal dan eigen controles instellen, terwijl er nog onvoldoende geschoold personeel is om deze controles snel uit te voeren. Vertragingen bij de grens zijn funest voor de kwaliteit van bloemen en het marktvertrouwen. In alle Brexit-scenario's komen er bovendien extra administratieve procedures die leiden tot kostenverhoging.'

Vrij verkeer

De bank wijst er ook op dat er op termijn beleidsverschillen zullen ontstaan tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over fytosanitaire zaken, kwekersrecht, patenten, merkenrecht en over de toepassing en toelating van moderne veredelingstechnieken .

Door de handelsbarrières wordt de lokale Britse productie van sierteelt relatief goedkoper dan importeren. 'Het pond kan daar nog een schepje bovenop doen, afhankelijk van de koersontwikkeling op langere termijn', stellen de deskundigen van de bank. 'Vestiging in het Verenigd Koninkrijk kan dan voor sommige producenten een optie zijn. Aan de andere kant is het de verwachting dat de beschikbaarheid van seizoenarbeiders (uit EU-landen) bij een harde Brexit sterk afneemt. Het vrije verkeer van mensen en werknemers leidt waarschijnlijk ook bij een zachte Brexit of douane-unie tot minder mogelijkheden voor arbeidskrachten uit de EU. Door de duurdere import verandert de samenstelling van het gekochte assortiment. Onder druk van het gedaalde pond is deze marktontwikkeling vorig jaar al ingezet.'

Andere landen

De omvang van de impact op de Nederlandse afzet vindt de bank moeilijk te voorspellen. Handelsstromen zullen zich als gevolg van de Brexit waarschijnlijk ook verleggen naar andere landen in Europa waardoor de concurrentie in meer of mindere mate toeneemt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 14°
  60 %
 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer