Met+architectuur+een+schuur+voor+boer+en+buur
Analyse
© Tienke Wouda

Met architectuur een schuur voor boer en buur

In provincie Groningen verrijzen mondjesmaat schuren en stallen die onder architectuur zijn gebouwd. Veel boeren vrezen vooral voor meerkosten, maar wat is de meerwaarde van een door een architect ontworpen stal voor de ondernemer?

In Groningen staan veel agrarische ondernemers voor de keuze: een loods of stal herstellen of nieuwbouwen. Veel bedrijven hebben aardbevingsschade, de deuropeningen zijn te smal voor grote trekkers en machines en er ligt asbest op het dak.

Bij nieuwbouw is een catalogusstal niet de enige optie meer. De laatste jaren namen enkele ondernemers met financiële steun van provincie Groningen een architect in de arm die hen hielp bij het ontwerp van een nieuwe stal of schuur.

Landschap verfraaien

Wierde & Dijk, de vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Noord-Groningen, ziet in landschappelijke inpasbare gebouwen de oplossing om het Groningse landschap te verfraaien. Andere materialen, kleuren en vormen moeten daaraan bijdragen. De ambities zijn hoog: binnen enkele jaren moeten tientallen tot honderd architectonische hoogstandjes op het platteland verrijzen.

Een ander pluspunt is dat een gebouw onder architectuur kansen biedt voor een ondernemer richting gemeenten. Ook in Groningen neemt de schaalvergroting toe. Waar een gemeente voor een standaardloods het bouwblok vaak niet wil vergroten, is de kans op meewerken van de gemeente groter als de boer een architect in de arm neemt en hiermee energie steekt in het ontwerp van een gebouw.

Stroperig proces

Aan de ambtelijke molen moet nog wel stevig worden gedraaid, wil het project slagen. De vergunningverlening bij gemeenten is vaak een stroperig proces. Een bouwvergunning voor een catalogusloods is veelal makkelijk te krijgen, omdat hiervoor standaardregels gelden.

Bij gemeenten is nog veel onbekendheid over bouwen onder architectuur. Daarom nam Wierde & Dijk vorige week vrijdag vijftien ambtenaren en raadsleden van verschillende gemeenten mee naar bedrijven die onder architectuur zijn gebouwd. Hieruit bleek dat iedere gemeente andere regels hanteert. De gemeentelijke herindelingen die voor de deur staan in de provincie Groningen, kunnen een oplossing bieden voor dit probleem.

Visitekaartje

De paar agrarische ondernemers die hebben samengewerkt met een architect, zijn erg enthousiast. Zij zien hun nieuwe stallen als visitekaartje voor de sector. Dat is volgens hen nodig nu de maatschappij steeds meer kijkt naar de boeren.

Daarbij komt dat de boeren het in een nieuwe schuur prettiger vinden werken. Ze kunnen de machines er beter in manoeuvreren en de kuubskisten er goed in kwijt. 'Wij verbouwen mooie producten, dan willen we ook een mooie schuur', concludeerde een van de deelnemende boeren eerder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer