Kuijpers+mag+na+14+jaar+vleeskuikenstal+bouwen
Reportage
© Studio Van Assendelft

Kuijpers mag na 14 jaar vleeskuikenstal bouwen

Een vleeskuikenbedrijf zonder gasaansluiting, kuikens die groeien met familiewarmte, geen antibiotica, geen transport en een lage carbon footprint. Dat is het uitgangspunt voor De Kloeke Kip van de familie Kuijpers.

De plek aan de Witveldweg in Horst ligt er bouwrijp bij. Begin 2019 komen hier de eerste vleeskuikens uit het ei. Het bedrijf gaat De Kloeke Kip heten en is de nieuwe korte keten van de familie Kuijpers. Marcel Kuijpers, zijn broer Cor en diens zonen Jan en Joris runnen samen het familiebedrijf Kuijpers Kip. Hun missie is: 'Lekker eten voor iedereen met oog voor mens, dier en milieu.' Van broedei tot geslacht product.

Op deze plek aan de Witveldweg in Horst wordt De Kloeke Kip gebouwd.
Op deze plek aan de Witveldweg in Horst wordt De Kloeke Kip gebouwd. © Monique van Loon

'Het voorbroeden gebeurt straks in de broederij die grenst aan de stallen. Op achttien dagen gaan die eieren de stal in, waar er vleeskuikens uitkomen', legt Jan Kuijpers uit. De kippen worden geboren in de stal bij Kuijpers Kip uit broedeieren van Kuijpers Kloek in Stevensbeek. Marcel Kuijpers: 'Het enige transport is het transport van broedeieren van Stevensbeek naar Horst. De kuikens hoeven niet meer in een vrachtwagen. Dat is goed voor de dieren en het milieu, maar ook de kans op kruisbesmetting is kleiner.' Als Kloeke Kip vlees verlaten ze het bedrijf.

Als familie moet je sterk in je schoenen staan

Marcel Kuijpers, pluimveehouder in Horst

Patiostal

Fase 1 is gestart: de bouw van vier stallen, elk voor 64.000 vleeskuikens, en de broederij. In de vleeskuikenstallen komt het patiosysteem waarin de kuikens direct water en voer op kunnen nemen. 'We hebben tien jaar ervaring met een patiostal. We hebben knalharde cijfers dat kuikens daarin goed groeien zonder antibiotica', zegt Jan Kuijpers.

Grote kuikens produceren veel warmte, kleine kuikens hebben die nodig. De luchtwasser recyclet de lucht en brengt die kiemvrij naar de kleinste kuikens. 'Dat noemen we familiewarmte. We maken gebruik van bestaande technieken en koppelen die aan elkaar', legt de ondernemer uit.

Innovaties

Door veel overleg en sparren met technische bedrijven heeft de familie innovaties bedacht en hebben de stallen geen gasaansluiting of andere verwarming nodig. De brandveiligheid is gewaarborgd via een combinatie van rookdetectie en een mistsysteem waardoor blussen met behoud van dieren mogelijk is.

Marcel Kuijpers: 'Onze overtuiging is dat innovaties goed moeten zijn voor mens, dier en milieu. We willen op een efficiënte wijze duurzaam voedsel produceren, zodat het voor iedereen te betalen is zonder dat het milieu en het dierenwelzijn worden geschaad.' De pluimveeconcepten die alleen op dierenwelzijn zijn gericht, kosten veel meer energie en grondstoffen om het vlees te produceren. Daardoor is die kip minder duurzaam, maar ook veel duurder.

Verdienmodel

De verticale ketenbenadering is een belangrijk verdienmodel voor de familie. 'We hebben veel data en weten alles van de voorschakels. Transparantie en kwaliteit van broedeieren zijn gegarandeerd, waardoor we de kuikens optimaal kunnen laten groeien.'

Het heeft veertien jaar geduurd, voordat de familie met de bouw van de stallen kon beginnen. 'We hebben ongewild veel kennis van juridische zaken gekregen', vertelt Marcel Kuijpers.

De gebroeders Kuijpers wilden altijd grensverleggend ondernemen. Cor Kuijpers: 'Ik volgde in 1998 een cursus en schreef een businessplan over duurzame kipproductie.' Hun vier vleeskuikenbedrijven in Milheeze, Heeswijk, Valkenswaard en Borkel en Schaft groeiden en ze wilden innoveren. Maar ze kwamen in de vleespluimveesector niet verder en zochten andere netwerken om nieuwe kansen te vinden.

Overleg ngo's

De Brabanders weken uit naar Limburg, waar het politieke klimaat positiever was. Marcel Kuijpers: 'We hebben veel overleg met ngo's en de omgeving gehad. We waren ervan overtuigd dat we een goed en verdedigbaar verhaal hadden, volledig gericht op duurzaamheid, zowel voor ons als bedrijf als de maatschappij.'

De Reconstructiewet concentratiegebieden kwam. 'Die paste goed bij onze ambities om de productie te verduurzamen.' Vier van de bedrijven van de familie werden ontmanteld. Omdat het vergunningentraject in Horst zo lang duurde, heeft zij in de tussentijd een vleeskuikenouderdierenbedrijf gebouwd. 'In Stevensbeek konden we in 2011 een LOG-locatie kopen en direct bouwen, waardoor het ontwikkelingsproces wat minder vertraging opliep.'

Drive

De familie heeft de drive nooit verloren tijdens het jarenlange proces. 'Als gezin is zo'n jarenlang proces niet vol te houden. Als familie moet je ook sterk in je schoenen staan. Gelukkig hebben wij elkaar altijd kunnen steunen en motiveren.'

Jan en Joris Kuijpers hebben in die jaren hun studie aan de middelbare en hogere agrarische school voltooid, gewerkt op de bedrijven en deze meeontwikkeld. Jan Kuijpers: 'Kip is mijn passie, maar ik werk ook graag in een team en wil het bedrijf verder meeontwikkelen.' Marcel Kuijpers: 'Wij lopen voorop en ik ben me ervan bewust dat de voorlopers de route uitzetten. Het is niet zo dat wij een afslag nemen en de rest van de pluimveehouders rechtdoor gaan. Er gaat nog veel gebeuren de komende jaren.'

Nieuw Gemengd Bedrijf
In het landbouwontwikkelingsgebied Witveldweg in Horst wordt het Nieuw Gemengd Bedrijf gebouwd, een modern samenwerkingsconcept gebaseerd op principes van het vroegere gemengd bedrijf. Het gesloten vleeskuikenbedrijf van de familie Kuijpers, een gesloten varkensbedrijf en een bio-energiecentrale sluiten samen de kringloop.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer