Nieuwe+kostprijscijfers+bouw+varkensstal
Nieuws
© DIRK HOL

Nieuwe kostprijscijfers bouw varkensstal

De nieuwe versie KWIN Veehouderij 2018-2019 staat online. Met daarin vernieuwde rekenmodules voor saldo-en kostprijsberekeningen en nieuwe cijfers over de kosten van stallenbouw in de varkenshouderij.

Dit handboek, digitaal maar ook in boekvorm, wordt gebruikt voor begroting en fiscaliteiten. Het vernieuwde stallenbouw hoofdstuk geeft inzicht in de kosten van gecombineerde luchtwassers en koeldeksystemen, de kosten van extra brandveiligheid en extra gezondheidsstatus. Ook wordt onderscheid gemaakt in de kosten van meerwekensystemen.
Voor vleesvarkens geeft de nieuwe KWIN een inschatting van extra kosten die vergroting van het leefoppervlak tot gevolg heeft, door middel van plateau's. Ook zijn kosten over productierechten opgenomen evenals de kosten van investeringen in zonnepanelen, LED verlichting, mestafzetkosten en extra informatie over de biologische veehouderij.

Nieuwbouw

Bij de berekeningen voor nieuwbouw is uitgegaan van 550, 900 of 1.350 zeugen. Bij vleesvarkens is een stal met 5.040 plaatsen als uitgangspunt genomen. In de KWIN veehouderij wordt de kostprijs van biggen begroot op 52 euro en de kostprijs van vleesvarkens op 1,60 euro per kilo geslacht gewicht.

Weer

 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
 • Zondag
  27° / 18°
  10 %
Meer weer