Na dertien jaar nieuwe stallen eindelijk in gebruik

Dertien jaar na de vergunningaanvraag neemt familie Van den Broek in Nederweert de komende weken hun nieuwe stallen voor vijfduizend gespeende biggen en duizend vleesvarkens in gebruik.


Na+dertien+jaar+nieuwe+stallen+eindelijk+in+gebruik
© Johan Horst

Van den Broek vroeg in 2005 een vergunning aan voor de bouw van nieuwe varkensstallen in het daarvoor bestemde Landbouwontwikkelingsgebied aan de Lage Kuilen. Door de ingebruikname van de nieuwe stallen beschikt de onderneming nu over een gesloten bedrijf met plaats voor achthonderd zeugen en ruim achtduizend vleesvarkens. Om die ontwikkeling mogelijk te maken, moesten bestaande stallen aan de Strateris worden afgebroken.
Door steeds veranderende regelgeving en praktische bezwaren werd de vergunning pas in 2016, na een traject van elf jaar,verleend. 'Gelukkig hebben we in de tussentijd onze locaties in Ommel en Schoor verder kunnen ontwikkelen. Anders had het bedrijf al die jaren stilgestaan en hadden we het niet gered', luidt de toelichting van familie van den Broek op boerenvannederweert.nl.

Dramatisch

Ondanks de dramatisch lang durende vergunningverlening kan varkenshouder Joost van den Broek zich geen mooier leven voorstellen, vertelt hij op de site. Als hij door de stal loopt en ziet dat zijn varkens gezond zijn en goed groeien, weet hij waarom hij boer is geworden.

Zijn zoontje Rik wil later profvoetballer worden, net als Joost vroeger. 'En anders word ik varkensboer, voor jou', zo vertelde hij. 'Ik heb gezegd dat hij eerst maar eens groot moet worden. Hij hoeft geen boer te worden voor mij, maar alleen als hij dat zélf graag wil. Alleen dan kun je in dit vak slagen.'

Acht keer per dag brij

De nieuwe stal voor gespeende biggen is ingericht met een 'Wetmix Baby' biggen brijvoerinstallatie die kleine porties kan voeren tot maximaal twaalf keer per dag aan speenbiggen. Met de meeste brijvoerinstallaties kan niet vaker dan vijf keer per dag gevoerd worden.

Familie van den Broek koos in overleg met hun voerleverancier Agrifirm voor het merk Big Dutchman. Hun sensorgestuurde installatie kenmerkt zich door flexibiliteit, minimaal gebruik van spoelwater en het tegengaan van restvoer in de leidingen. Ook is het mogelijk verwarmd te voeren.

Kleine porties

Zo vaak als mogelijk kleine porties voeren heeft als voordeel dat de vertering zo geleidelijk als mogelijk verloopt. Piekbelasting van het maag/darmstelsel is zeker bij de jongste biggen ongewenst. Waarschijnlijk wordt niet de volledige bandbreedte van de biggen brijvoerinstallatie van Big Dutchman benut.

Het aantal voerbeurten bij de speenbiggen blijft daarbij beperkt tot acht per dag, al zal dat in de praktijk nog moeten blijken. Zo vaak mogelijk brijvoer voeren aan speenbiggen moet er toe leiden dat de voeropname in de eerste veertien dagen op 200 gram per big per dag uitkomt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer