Uitbreiden+zit+Johnny+Bull+in+het+bloed
Reportage
© Dick van Doorn

Uitbreiden zit Johnny Bull in het bloed

Johnny Bull was eigenlijk voorbestemd om melkveehouder te worden, maar door omstandigheden rolde hij in de zeugenhouderij. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe stal voor 1.200 opfokgelten en vleesvarkens.

Johnny Bull uit Horssen is de derde generatie die agrariër is. 'Mijn vader heeft hier in de jaren tachtig voor 400 vleesvarkens een stal gebouwd. Die stal zijn we nu toevallig net aan het slopen voor de nieuwbouw.'

Behalve varkens had zijn vader 60 stuks melkvee. Johnny Bull hielp zijn vader al mee vanaf zijn twaalfde jaar, vooral bij het melkvee. Op zijn zestiende kocht zijn vader het bedrijf van de buurman met 120 zeugen en 20 melkkoeien. Zijn broer Ardi ging de 120 zeugen op het naastgelegen bedrijf verzorgen.

Overname

Bull hielp mee met het melkvee, maar doordat zijn broer in 1987 aan zijn rug geopereerd moest worden, moest hij tijdelijk de zeugentak overnemen. 'Ardi zag dat ik gevoel had voor de zeugentak en zei: 'Blijf jij de zeugen maar doen, ik ga wel in loondienst werken.' Twee jaar later besloot mijn broer in loondienst te blijven werken en kon ik dit zeugenbedrijf overnemen.'

De vraag naar varkensvlees zal altijd blijven bestaan, zeker wereldwijd

Johnny Bull, varkenshouder in Horssen

In 1993 trouwde Bull met Daniëlle. 'Ons paps zei: 'Als je trouwt, moet je niet meer onder mij blijven werken, maar het bedrijf overnemen. Zo gezegd, zo gedaan en we bouwden een nieuwe stal voor 90 zeugen, waardoor we in totaal op 210 zeugen kwamen.' In 1996 kocht hij het bedrijf van zijn ouders. Daarbij stelde hij de voorwaarde dat hij de ligboxenstal mocht ombouwen naar een stal voor 1.000 vleesvarkens. De gemeente ging daarmee akkoord.

NVV

In 2003 breidde de Horssense varkenshouder uit naar 700 zeugen op de 'nieuwe' locatie. 'Ik ben op dat moment naar deze locatie verhuisd, omdat ik beter zicht op alles wilde hebben. In dat jaar werd ik ook gevraagd voor de NVV-werkgroep Regio Rivierengebied. In 2008 werd ik voorzitter.'

De ondernemer kon zo bijdragen aan het binnenhalen van de Aujeszky-vergoedingen voor de Nederlandse varkenshouderij. Ook heeft hij de stoppersregeling positief kunnen beïnvloeden, evenals het intern salderen. In 2014 werd Bull Agrarisch Ondernemer van het jaar in het Land van Maas en Waal. Verder is hij mede-eigenaar van Mineralenbewerking Maas & Waal.

Maasbommel

In 2007 breidde de varkenshouder uit naar 1.400 zeugen, in 2010 werden voor 3.640 vleesvarkens stallen bijgebouwd. 'In 2011 belde iemand mij en zei: 'In Maasbommel komt een vleesvarkensbedrijf voor 3.000 vleesvarkens te koop. Is dat niet iets voor jou?' Ik was niet echt op zoek naar een bedrijf, maar dacht: ach ja, dat kan er nog wel bij.'

Op deze locatie in Maasbommel breidde Bull in 2015 uit met 5.000 vleesvarkens naar 8.000 vleesvarkens. In totaal zat hij op dat moment op 1.400 zeugen en 13.000 vleesvarkens. In april 2017 kocht hij opnieuw een varkensbedrijf, nu een zeugenhouderij met 800 zeugen. 'Daarom heb ik nu elf medewerkers, anders kan ik het werk niet rondzetten.'

Vergunning

Op de huidige thuislocatie vroeg de ondernemer in 2015 al een vergunning aan voor 800 zeugenplaatsen. Na anderhalf jaar had hij de vergunning binnen en in mei 2018 was deze stal klaar.

'Met dank aan Agra-Matic die mij enorm helpt bij alle vergunningaanvragen. Leuk is dat mijn zoon Sjoerd (19) heeft meegetekend aan deze nieuwe stal. Het groepshuisvestingsgedeelte heeft hij volledig getekend op basis van zijn stage-ervaringen in Oost-Duitsland. Deze voor Nederland unieke opzet werkt goed.' De nieuwe groepshuisvesting in de nieuwe stal van de familie Bull bestaat uit hokken met 15 zeugen per hok.

Werkzaamheden spreiden

Bull werkt met een eenwekensysteem, omdat hij alle werkzaamheden zoveel mogelijk wil spreiden. Als kruising gebruikt hij Topigs 70 x TN Tempo beer. 'Bijzonder is dat wij het sperma van onze eigen beren afvangen om onze eigen zeugen te insemineren. Dat doen wij nu al drie jaar. Het aantal terugkomers is gezakt van 8 naar 6 procent.' Momenteel zit hij op 32 biggen per zeug per jaar.

Buiten zijn kranen volop bezig met het graven van een bouwput. 'Een week geleden zijn we begonnen aan de nieuwe stal voor 600 opfokgelten en 600 vleesvarkens. Die lagen nog in de oude stal uit mijn vaders tijd, maar het is natuurlijk veel beter als deze dieren in een nieuwe stal gehuisvest zijn.' In totaal heeft de familie nu 3.000 zeugen. Vader Bull begon met 5 hectare grond, nu heeft de familie ruim 100 hectare, waarvan 60 hectare in eigendom.

Toekomst

Wat de toekomst van de varkenshouderij in Nederland betreft heeft de Horssense varkenshouder een duidelijke visie. 'Ik denk dat er over tien of vijftien jaar nog iets minder varkens zullen zijn en ook iets minder bedrijven, maar desondanks een sterke varkenssector. De vraag naar varkensvlees zal altijd blijven bestaan, zeker wereldwijd. Nederland zal voor de wereldmarkt blijven produceren, vooral omdat wij bij de wereldtop behoren wat betreft milieu- en dierenwelzijnsvriendelijk en efficiënt produceren.'

Composietplateaus in speenbiggenstal
Bij varkenshouder Johnny Bull in Horssen is het verhoogde plateau in de speenbiggenstal niet van ijzer of plastic, maar van composiet. De biggen zijn net opgezet in deze stal, dus of het beter werkt dan ijzer of plastic, weet hij niet. 'Ze klimmen in elk geval makkelijk naar boven.' De biggen knabbelen ook graag aan de jutezakken aan de hokafscheiding.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer