Europese+prijzen+voor+Hollandse+voorlopers+varkenshouderij
Nieuws
© familie verhoeven

Europese prijzen voor Hollandse voorlopers varkenshouderij

Varkenshouders Rick Bosgoed uit Wilp en Hans Verhoeven uit Valkenswaard zijn in de prijzen gevallen bij de EU Pig Innovation Group.

Er waren driehonderd inzendingen, terwijl er slechts in acht categorieën een winnaar was. Bosgoed viel in de prijzen in de categorie 'uniformering van de vleesvarkensstapel'. Hij bespaart 20 procent voer door het voertype en de hoeveelheid voer af te stemmen op het gewicht.

Daarbij maakt Bosgoed gebruik van Nedap Sorteren Vleesvarkens. Dit systeem herkent en weegt het dier, waarna het het varken automatisch naar de juiste vreetruimte stuurt. Daar krijgt het dier het gewenste rantsoen. Bij het bereiken van het doelgewicht wordt het varken automatisch naar de selectieruimte gestuurd.

Stal van de toekomst

In de categorie 'verlagen van emissies' was de prijs voor de 'Stal van de toekomst' van de Hoeve Innovatie op de boerderij van Verhoeven. Hij zag bij andere ondernemers dat de luchtwasser nadelen heeft en ontwikkelde daarop een stal met dagontmesting.

Bij deze proefstal wordt dagelijks de kunststof mestpan of mestgoot gespoeld om zo de emissie te verlagen. Daarbij kan in de mestpan of mestgoot een laagje water worden gezet, waardoor de mest kan worden verdund.

Beter stalklimaat

Ook worden de vloeren, naar behoefte van het varken, gekoeld of verwarmd. Verhoeven: 'Voordeel van dit systeem is dat het niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor een beter stalklimaat. Dat is weer goed voor het varken, de varkenshouder en de omgeving.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer