Kamer+voor+meer+regulering+zonneparken
Nieuws
© niels de vries

Kamer voor meer regulering zonneparken

De Tweede Kamer heeft met een grote meerderheid ingestemd met meer regulering voor de aanleg van zonneparken.

Dat de motie zou worden was al zeker aangezien alle coalitiepartijen er hun handtekening onder hadden gezet. Dinsdag bleek bij de stemming dat ook veel andere partijen voorstander zijn van een zogenoemde zonneladder. Alleen de PVV en FvD stemde tegen de motie.

In de motie worden zorgen geuit over wildgroei bij de aanleg van grootschalige zonneparken op natuur- en landbouwgrond. Bovendien is er er veel weerstand bij onder meer de Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, RIVM, Sovon, boeren- en natuurorganisaties en netbeheerders. De indieners van de motie, ChristenUnie, CDA, VVD En D66 vrezen bovendien voor een lokaal effect op grondprijzen en de negatieve gevolgen op kwetsbare natuur en bodemleven.

Zonneladder

Een meerderheid van de Kamer wil nu dat er gebruikt wordt gemaakt van een zonneladder waarbij eerst onbenutte ruimte op daken van huizen, scholen, kantoren, parkeergarages, op bedrijven- en braakliggende terreinen, vuilstorten en langs wegen in aanmerking komen voor de aanleg van zonnepanelen. Ook LTO Nederland pleitte eerder al voor de invoering van een zonneladder.

Vorige week diende GroenLinks met steun van de SGP een motie voor de invoering van statiegeld op blikjes. Deze motie werd door staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) afgeraden, omdat zij niet vooruit wil lopen op het actieplan dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven aan het opstellen zijn. Het kabinet is vooralsnog alleen voornemens statiegeld in te voeren op kleine pet-flesjes. De motie van GroenLinks is daarop aangehouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer