VVD+wil+geen+zonnepanelen+op+landbouwgrond
Nieuws
© DIRK HOL

VVD wil geen zonnepanelen op landbouwgrond

De VVD wil dat het kabinet voorrang en prioriteit geeft aan zonnepanelen op daken boven de aanleg van zonneparken op landbouwgrond. Dat blijkt uit vragen die de Kamerleden Arne Weverling en Antoinette Laan-Geselschap hebben neergelegd bij de ministers Carola Schouten (LNV) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Beide Kamerleden verwijzen naar een recente publicatie in dagblad Trouw. Ecologen van onder meer het RIVM en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap noemen daarin de aanleg van grote zonneparken 'de nekslag voor kwetsbare natuur en het bodemleven'. Ze willen nu weten hoe de ministers daar over denken.

De Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving heeft een pleidooi gehouden voor het sterker inzetten op zonnepanelen op daken. Uit onderzoek van Deloitte zou blijken dat bijna 900 km2 aan daken daarvoor geschikt is. 'Wat gaat u doen om prioriteit te geven aan het benutten van daken', willen Weverling en Laan nu weten van het kabinet.

Onnodig beslag landbouwgrond

De VVD-Kamerleden wijzen erop dat door de aanleg van mega-zonneparken onnodig beslag wordt gelegd op landbouwgrond en op grond waar woningen gebouwd kunnen worden. Ze vragen Schouten en Ollongren wat die daaraan denken te gaan doen.

Weverling en Laan geven als suggestie om sturend op te treden met behulp van de Nationale Omgevingsvisie. Op die manier kunnen alternatieven, zoals bijvoorbeeld het bevestigen van zonnepanelen op geluidsschermen, worden gestimuleerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer