Noordoostpolder+wil+zonneparken+bij+windmolens
Nieuws
© Han Reindsen

Noordoostpolder wil zonneparken bij windmolens

Het gemeentebestuur van Noordoostpolder wil zonneparken versneld mogelijk maken bij windmolens. Hiermee wil het voorkomen dat overal verspreid in het landelijk gebied zonneweides komen, stelt wethouder Wiemer Haagma. 'Dat past niet bij het grootschalig open karakter van Noordoostpolder.'

Gemeente Noordoostpolder heeft een plan van aanpak gemaakt met criteria waaraan zonneparken moeten voldoen. De gemeenteraad kan op basis van deze criteria gebieden aanwijzen waar zonneweides goed landschappelijk zijn in te passen. Het windmolengebied blijkt hier aan te voldoen, daarom wil de gemeente hier alvast mee aan de slag.

Verder houdt de gemeente rekening met de provinciale Structuurvisie Zon. De provincie stelt in eerste instantie 500 hectare beschikbaar voor heel Flevoland.

De gemeentelijke criteria vormen ook een uitwerking van de provinciale Structuurvisie Zon. Het gaat dan bijvoorbeeld naast het windmolengebied om de glastuinbouwgebieden Luttelgeest-Marknesse en Ens. Daarnaast is er een wens voor kleine zonnevelden bij dorpen.

Ook het bodemdalingsgebied ten zuiden van Emmeloord wordt nader onderzocht op de inpasbaarheid van zonneweides. Daarbuiten staat de gemeente de ontwikkeling van zonneweides niet toe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer