Vijf+zonneparken+op+landbouwgrond+in+Hoogeveen
Nieuws
© Harry Tielman

Vijf zonneparken op landbouwgrond in Hoogeveen

De gemeenteraad van Hoogeveen geeft initiatiefnemers groen licht om vijf zonneparken te ontwikkelen in het buitengebied. Alle vijf de parken komen op landbouwgrond.

De vijf parken zijn samen 119 hectare groot. Bij Fluitenberg komen twee parken van respectievelijk 20 en 25 hectare. Langs de spoorlijn bij Pesse moet een zonnepark verrijzen van 25 hectare, en bij Noordscheschut een park van 19 hectare.

Op het Oosterveld ten zuiden van de kruising van de A37 en de A 28 bij Alteveer moet een park van 30 hectare komen. Op het gemeentehuis liggen nog eens vier initiatieven te wachten op een oordeel.

Energieneutraal

De parken passen in het beleid van Hoogeveen om voor 2040 energieneutraal te zijn en worden gesteund door de coalitiepartijen CDA, Gemeentebelangen en ChristenUnie. De oppositiepartijen PvdA, VVD, SP, SGP en D66 stemden tegen de voorstellen.

PvdA vindt dat er eerst provinciebreed afstemming moet komen, VVD stuit het tegen de borst dat niet naar daken of overhoekjes wordt gekeken. Ook omwonenden hebben inmiddels laten weten tegen te zijn.

Afwegingsladder

Volgens fractievoorzitter Arend Steenbergen van de VVD is het teleurstellend dat de gemeente bij de locatiebepaling niet de zogenoemde afwegingsladder volgt. 'Ook het draagvlak onder omwonenden is blijkbaar niet belangrijk', stelt Steenbergen vast verwijzend naar de protesten voorafgaand aan de raadsbehandeling.

Steenbergen: 'Ik snap dat agrariërs er in willen stappen als het financieel aantrekkelijk is. Dat is des ondernemers. Maar nu worden stappen gezet voor de komende 25 jaar terwijl er geen draagvlak voor is en geen goede sturing wordt toegepast. Het gemeentelijk afwegingskader dat vorig jaar is vastgesteld functioneert niet.'

Onduidelijkheden

Wethouder Erik Giethoorn gaf tijdens de behandeling aan dat wat hem betreft het afwegingskader wordt geëvalueerd met de gemeenteraad. Er zitten wat hem betreft te veel onduidelijkheden in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer