Tunnis+gaat+voor+zonneparken
Nieuws
© DIRK HOL

Tunnis gaat voor zonneparken

De gemeente Sint Anthonis zet de deuren open voor de komst van drie grote commerciële zonneparken. Ook is er ruimte voor kleinere projecten van lokale coöperaties. De gemeenteraad nam dit voorstel donderdagavond unaniem aan.

Jos Verstraten, voorzitter van ZLTO Sint Anthonis, volgde de gemeenteraadsvergadering donderdagavond op de voet. Hij is kritisch op de plannen en sprak zijn zorgen eerder al uit tijdens de voorafgaande commissievergadering op 3 september.

Hij zette toen uiteen dat de ontwikkelaars van zonneparken ongeveer 100.000 euro per jaar per hectare ontvangen, waarvan ongeveer 70.000 euro subsidie van de belastingbetaler. Verstraten pleit voor energiemaatregelen waarvan de lokale economie meer profiteert.

'Wij worstelen hiermee als vertegenwoordigers van de agrosector', bekent Verstraten na de raadsvergadering. 'We snappen dat de gemeente zo de doelstellingen om energieneutraal te worden snel kan waarmaken. Dat lukt niet met windmolens of de bestaande vergisters.'

Verstraten vervolgt: 'We zijn dus ook niet per se tegen zonneparken. Maar we hebben wel moeite met de structuur eromheen. Die is niet goed ingericht. Bedrijven van buiten leggen het park aan en investeerders van buiten nemen de subsidie mee. De lokale gemeenschap heeft er helemaal niets aan.' Hij ziet meer heil in de aanpak van Windcollectief Oss-Den Bosch waar boeren en burgers zich verenigd hebben in een coöperatie. 'Maar hier is nul komma nul win-win.'

• Lees ook: Milieuactivist: zonnepark niet op landbouwgrond

Eerste gasten

Nu het gemeentebestuur de uitnodiging voor zonnepark-bv's de deur uit heeft gedaan, zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat de eerste gasten zich in Sint Anthonis melden.

Verstraten: 'Ik weet dat er de afgelopen tijd al heel veel mensen benaderd zijn. Maar dat was een beetje met hagel schieten in de vorm van flyers in de brievenbus stoppen en hier en daar een telefoontje. Laat ik voorop stellen dat wij het ook respecteren als een ondernemer de keuze maakt om een deel van zijn grond te verpachten voor zonneparken. Dat is ondernemersvrijheid.'

En dan is er ook nog de discussie of grootschalige zonneparken op vruchtbare landbouwgrond moeten worden gerealiseerd. 'In eerste instantie was er binnen de raad de opvatting dat dit juist een meerwaarde had voor de biodiversiteit, omdat de grond dan met rust gelaten werd door de landbouw. Gelukkig hebben we dat beeld een beetje recht kunnen zetten. Er is nu toegezegd dat er gemonitord wordt op de gevolgen van de bodem onder de panelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer