Sneller CAE en zwoegerziekte op groot schapenbedrijf

Op bedrijven met veel geiten kan een infectie van caprine arthritis encephalitis (CAE) zich veel sneller verspreiden dan normaal.

Sneller+CAE+en+zwoegerziekte+op+groot+schapenbedrijf
© Twan Wiermans

Dat geldt ook voor de nauw verwante zwoegerziekte op schapenhouderijen. Daarvoor waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op basis van ervaringen in de afgelopen paar jaar.

Volgens de GD zijn regelmatig onderzoek en een gerichte aanpak van belang, vooral omdat de gemiddelde bedrijfsgrootte in de geitenhouderij flink groter is geworden. Bij de start van de CAE-bestrijding had het gemiddelde melkgeitenbedrijf nog geen tweehonderd dieren. Dat aantal is nu gestegen naar ruim duizend dieren en meerdere bedrijven hebben vijfduizend dieren of meer.

Tientallen procenten

De afgelopen jaren is volgens de GD duidelijk gebleken dat een infectie met CAE zich in een groter koppel anders gedraagt dan in een kleiner koppel. Binnen een jaar na het vorige onderzoek bleken soms enkele tientallen procenten dieren seropositief te zijn geworden.

Volgens de GD zijn bij de introductie van een aandoening op een bedrijf diercontacten het meest riskant. Ook de materialen waarmee dieren intensief in contact komen, zoals veewagens en klauwbekapboxen, zijn een bron van infectie. Daarnaast kunnen erfbetreders en vogels kunnen de bron van de besmetting zijn.

Elk kwartaal

Normaal gesproken vindt CAE-onderzoek op grote bedrijven elk jaar plaats. De GD adviseert grote melkschapen- en melkgeitenbedrijven minimaal elk kwartaal tankmelkonderzoek uit te voeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  10 %
Meer weer