RIVM+houdt+maatregelen+Q%2Dkoorts+tegen+het+licht
Nieuws
© Johan Wissink

RIVM houdt maatregelen Q-koorts tegen het licht

Het RIVM houdt dit najaar een deskundigenberaad over de stand van zaken rond Q-koorts. Daar wordt onder meer gesproken over de mogelijkheid om het maatregelenpakket voor de geiten- en schapenhouderij aan te passen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor het beraad over de Q-koortsmaatregelen is dat uit de monitoring blijkt dat er in Nederland geen met Q-koorts besmette melkgeiten- of schapenbedrijven meer zijn.

‘We willen graag weten of dit nog aanleiding geeft om het maatregelenpakket aan te passen’, aldus Schippers. In het deskundigenberaad zal bovendien het boek ‘Leven met Q-koorts; het dagelijkse gevecht’ aan de orde komen. Besproken wordt of de cijfers in dit boek aanleiding geven tot aanbevelingen op het gebied van bronopsporing, surveillance of patiëntenzorg.

Indrukwekkend cijfer

De bewindsvrouw gaat in haar brief ook in op het onderzoek van Q-support naar het aantal mensen dat aan Q-koorts is overleden. Het zou gaan om 74 slachtoffers, aanmerkelijk meer dan er bij het RIVM waren gemeld. Ze wijst erop dat ze er al van uitging dat de RIVM-statistiek een onderschatting was. ‘Maar dat maakt dit cijfer niet minder indrukwekkend’, aldus Schippers.

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer