Drietal+redt+Drentse+geitenboerderij+Hansketien
Reportage
© Peter Nefkens

Drietal redt Drentse geitenboerderij Hansketien

In een paar maanden tijd werd de overname van de biologisch-dynamische geitenboerderij Hansketien gerealiseerd. De nieuwe eigenaars verruilden hun rijtjeshuis in de Randstad voor de landelijke omgeving van Mantinge.

De banken hielden de boot af, maar door crowdfunding konden Monique Hospers-Brands, Liesbeth Brands-Hospers en Martijn Stam in juni aan de slag op de biologisch-dynamische geitenboerderij Hansketien in Mantinge. In januari woonden de dames met hun zoons Stijn en Auke nog nietsvermoedend in de grote stad. 'Deze bedrijfsovername is bijzonder snel gerealiseerd', weet Liesbeth Brand-Hospers. 'Bizar, we zijn in een soort sneltrein terechtgekomen', vult Hospers-Brands aan.

Hansketien is een begrip in Mantinge en omgeving. Dertig jaar geleden begonnen Peter Govers en Ina Eleveld aan de Steendervalsweg met de verwezenlijking van hun droom: een kleine geitenboerderij waar de productie van geitenkaas de hoofdmoot vormt, maar ook geitenvlees wordt aangeboden. Een bedrijf op biologisch-dynamische leest geschoeid met een duidelijke filosofie. Die blijft recht overeind staan, want de nieuwe eigenaars geloven er heilig in. Alle melk wordt op de eigen boerderij verkaasd.

Bio-beurs

Het zag er lang naar uit dat de geitenboerderij ten prooi zou vallen aan de reguliere landbouw. Vijf jaar hebben Govers en Eleveld geprobeerd het bedrijf over te doen. Hospers-Brands en Brands-Hospers en hun goede vriend Martijn Stam kwamen pas in januari in beeld tijdens de Bio-beurs in Zwolle.

De geiten moeten het voor ons verdienen en moeten dus perfect worden verzorgd

Liesbeth Brands-Hospers, biologisch-dynamische geitenboerderij Hansketien in Mantinge

Mede dankzij groothandel Udea werd de puzzel opgelost. 'Udea heeft 5 hectare grond voorgefinancierd. Begin 2019 wordt in alle biologische speciaalzaken en crowdfundingsactie opgezet om die 5 hectare weer vrij te kopen', legt Brands-Hospers uit.

Warm hart

Daarnaast waren er andere partijen die zich sterk maakten voor een gezonde toekomst van Hansketien. 'We kregen zelfs geld van mensen die de producten van Hansketien al jaren kopen. De mensen hebben echt een warm hart voor de boerderij. Van bewoners hoorden we dat ze zich het niet voor konden stellen dat de witte wolk – de geiten - uit Mantinge zou verdwijnen', vertelt Brands-Hospers.

Het Nationaal Groenfonds heeft verder ruimte geschapen door het bedrijf voor een korte periode te financieren. In deze periode wordt het bedrijf verder uitgebouwd. Terugkijkend stellen de eigenaars vast dat dit een prachtig voorbeeld is van een eigentijdse, innovatieve financiering waarbij het gehele maatschappelijke speelveld zich betrokken opstelde.

Nieuwe stap

Eigenlijk hadden de drie ondernemers geen ervaring met het runnen van een boerenbedrijf, maar de kennis was er wel degelijk. Ze leerden elkaar kennen bij het Louis Bolk Instituut, waar ze volop landbouwkundig onderzoek deden. 'We waren al aan het kijken of we een nieuwe stap in ons leven konden maken en toen kwam dit langs', vertelt Brands-Hospers.

Het bedrijf telt nu 155 geiten plus bijbehorend jongvee. 'De bedoeling is dat we groeien naar ruim 200 geiten. We kunnen geen geitenmelk verkopen, daar zijn we te klein voor, dus moeten we producten als kaas verkopen. Voor ons is de vruchtbare grond, ingebed in een biodivers landschap en omringd door faunaranden, een belangrijk thema. De geiten moeten het voor ons verdienen en moeten dus perfect worden verzorgd. Ze geven daardoor melk, waaruit wij de kwalitatief hoogwaardige Grie maken. Deze ligt goed in de markt en wordt door consumenten hoog gewaardeerd', benadrukt de ondernemer.

Strokensysteem

De beweiding volgens het strokensysteem, waardoor de dieren al dertig jaar niet ontwormd hoeven te worden, is cruciaal voor Hansketien. 'Het grasland wordt eens in de zoveel tijd vernieuwd met kruidenrijke mengsels, zoals klaver, weegbree en cichorei. We willen ook een groot deel van het krachtvoer zelf verbouwen, zoals graan en veldbonen', vertelt Brands-Hospers.

Geitenvlees is in Nederland nog niet zo populair als in mediterrane landen, maar het nieuwe Hansketientrio weet dat het om kwaliteitsvlees gaat. De bokjes die op de geitenboerderij in Mantinge worden geboren, worden op het bedrijf zelf afgemest en gaan als zes of zeven maanden oude Chevons naar de slager.

Verantwoordelijkheid

'Dat wij de bokjes zelf afmesten en dat de geiten bij ons hun horens behouden, is ook typerend voor Hansketien. We geven daarmee invulling aan de maatschappelijk breed gevoelde verantwoordelijkheid voor de mannelijke dieren. De slagers en koks waarderen het zeer, want het vlees is daardoor kwalitatief beter.'

Na de eerste maanden rendeert de geitenboerderij goed, stelt Brands-Hospers. 'Geitenmelk en geitenkaas komen steeds beter in de markt te liggen. Deze producten zullen een opmars maken', verwijst ze onder meer naar de populaire Grie, de feta-achtige geitenkaas van Hansketien. 'Het Chevonvlees is een mooi product daarbij, dat het hele systeem rond maakt.'

'Zonnebloem prachtig gewas voor geit'
Geitenboerderij Hansketien in Mantinge is een van de weinige agrarische bedrijven in Nederland die zonnebloemen verbouwt. 'Qua mineralensamenstelling is het een prachtig gewas voor geiten. De vet-eiwitverhouding is beter', zegt Liesbeth Brands-Hospers. De zonnebloemen worden ook gebruikt als wisselgewas. Naast de 2 hectare zonnebloemen telt het bedrijf 20 hectare grasland, dat deels wordt gepacht.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer