%27Beste+idee%C3%ABn+ontstaan+in+melkstal%27
Reportage
© Dick van Doorn

'Beste ideeën ontstaan in melkstal'

Samen met zijn vrouw Marleen runt Christ Schippers in Veldhoven een geitenbedrijf met 720 melkgeiten én Gasterij 't Dorpsgenot. Daar kunnen mensen onder meer diverse geitenvlees- en geitenkaasspecialiteiten krijgen.

Christ Schippers begon in 1997 met vijftig melkgeiten in de oude stallen van zijn opa op de huidige locatie in Oerle. Omdat de stallen te klein waren, huurde hij een ligboxenstal bij. In 1999 bouwde hij een nieuwe geitenstal voor 700 melkgeiten. 'Samen met de Rabobank', zegt hij lachend in zijn eigen Gasterij 't Dorpsgenot.

'In principe ging het heel goed, tot in 2001 de MKZ-crisis roet in het eten gooide. 'De prijs voor geitenmelk zakte dusdanig dat ik een baan als gladheidsbestrijder bij de gemeente moest aannemen.'

De MKZ-crisis in 2001 was voor de familie dé aanleiding om niet meer alles op de geiten in te zetten, maar voor verbrede landbouw te kiezen. Vandaar dat Schippers in 2005 startte met 't Geitenboerke. 'Ook omdat ik aanvoelde dat ik met mijn melkgeiten mijn pensioen niet ging halen.' Onder 't Geitenboerke vielen excursies, kinderfeestjes en schooleducatie.

Ook kwam er een zorgboerderij en organiseerde Schippers Geitenkijkdagen. Op de zorgboerderij worden diverse doelgroepen opgevangen zoals ex-drugs- en drankverslaafden, verstandelijk gehandicapten en mensen met psychische problemen.

In 2005 bouwde Schippers op de fundering van een oude stal een kleine ruimte met bar waar hij kleine groepen bezoekers tot veertig personen kon ontvangen. 'Het liep meteen als een trein, ik denk ook omdat we al aanloop hadden doordat we op kleine schaal onze eigen geitenkaas verkochten.'

De grote slag kwam echter in 2006 op het moment dat hij begon met de Geitenkijkdagen. De eerste dag kwamen er 150 bezoekers op het evenement af, maar door een artikel met foto in het Eindhovens Dagblad had hij de week erop 1.200 bezoekers. 'Bij mij begon het Schippersbloed nu echt te stromen. Ik besloot het nóg professioneler aan te pakken. Zo verkopen we nu onder meer flesjes geitenmelk en zakjes voer aan de kinderen c.q. ouders die ze aan onze geitjes kunnen geven. Ze vinden het schitterend.'

Geen vetpot

Met inmiddels negentien man personeel tijdens een Geitenkijkdag verdient Schippers naar eigen zeggen niet heel veel. 'Het is geen vetpot, hoor. Ik verdien vooral aan de nevenactiviteiten zoals de excursies. Ik probeer ook te besparen door bijvoorbeeld alles op Facebook te zetten.'

In 2011 werd het laatste schuurtje van opa gesloopt. In eerste instantie dacht de geitenhouder aan een zondagmiddagcafé, maar het werd een compleet restaurant, Gasterij 't Dorpsgenot, waar hij ook zijn geitenvlees, -melk en -kaas kan verkopen. Van de bokjes van Schippers worden momenteel onder meer 'Geit aan het spit' en geitenhamburgers gemaakt.

Hij overweegt momenteel ook om het geitenvlees te gaan verkopen. 'Belangstellenden, ook collega's uiteraard, kunnen de hele week van 18 oktober bij mij komen. Ze krijgen dan?een gratis lekkernij voor bij de koffie, in verband met het vijfjarig bestaan van 't Dorpsgenot.'

Tot voor kort leverde Schippers aan de Bettinehoeve, maar hij is overgestapt naar Milkconnect. 'Simpelweg vanwege de hogere melkprijs. Ik ben niet zo moeilijk met overstappen naar andere leveranciers of afnemers. Ik zeg altijd: ik ben met niemand getrouwd dan alleen met mijn vrouw.'

Om ook het geitenbedrijf up-to-date te houden kwam er in 2010 een nieuwe opfokstal. Het verkrijgen van de vergunning hiervoor was geen sinecure. 'Precies op het moment dat de ondertekende vergunning op het gemeentehuis lag, brak hier in de regio Q-koorts uit. Maar in overleg met de gemeente werd het document op vrij korte termijn overhandigd, aangezien ik hierdoor twee aparte locaties kon afstoten en alles op de thuislocatie had. Wat natuurlijk het risico van ziekteversleping beperkte.'

Natuurlijke dekking

Momenteel melkt Schippers 720 melkgeiten. Hij had in 2015 een rollend jaargemiddelde van 1.066 liter per geit, met 3.98 vet en 3.33 eiwit. 'En dat vetgehalte is dus net zo belangrijk als het eiwitgehalte in mijn geval. Milkconnect betaalt een kilo vet namelijk net zo goed uit als een kilo eiwit.'

Bij de fokkerij werkt hij met natuurlijke dekking. In het beginstadium werkte hij wel met KI, maar vanwege tijdsbesparing is hij overgestapt op natuurlijke dekking. Hij wil niet alleen omhoog met de gehaltes, maar ook met de melkproductie zelf. 'Stilstand is achteruitgang. Wij kunnen niet meer uitbreiden, maar nog wel verbeteren qua genetica en voer.'

Naast een nieuw windbreekgaas aan beide zijden van de stal gaat Schippers de komende tijd 320 vierkante meter zonnepanelen plaatsen met een 80.000 kilowattuur-piek zodat het bedrijf volledig zelfvoorzienend is. Naast het begeleiden van excursies melkt hij nog drie ochtenden in de week. 'In de melkput krijg ik vaak de beste ideeën, en personeel ziet de finetuning soms toch nog niet helemaal.'

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer