Aardwarmteproject+CLG+ligt+stil+na+aardbevingen
Nieuws
© Lé Giesen archief

Aardwarmteproject CLG ligt stil na aardbevingen

Het aardwarmteproject 'Californië Lipzig Gielen' (CLG) in Grubbenvorst ligt stil na twee aardbevingen in het gebied.

Het stilzetten gebeurde conform de afspraken die zijn gemaakt voor de winning van aardwarmte op deze locatie. Als er zich in het gebied rond Grubbenvorst een aardbeving voordoet, wordt de schakelaar op stop gezet, zegt toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Dat komt doordat CLG in de nabijheid ligt van seismisch actieve breuken. Daarom gelden er strengere voorwaarden voor dit geothermieproject. In Grubbenvorst lopen de Tegelenbreuk en de Veldenbreuk.

Snel ingrijpen

'Daarom ligt bij de bedrijven daar – in Grubbenvorst zijn twee geothermieprojecten – een meetnetwerk dat nauwkeurig aardbevingen registreert, ook kleine', vertelt een woordvoerder van SodM. 'We kunnen dan snel ingrijpen, als er een beving is.'

Eind augustus vond er een eerste kleine aardbeving plaats in Grubbenvorst. Daarna werd het aardwarmteproject stilgezet. 'Net op het moment dat we de installatie weer wilden opstarten, volgde begin september een tweede, sterkere beving', vertelt directeur Lodewijk Burghout van het ontwikkelbedrijf van het glastuinbouwgebied Californië, waar CLG staat.

Onderzoek

De seismisch expert van CLG doet onderzoek naar de oorzaak van de bevingen. 'Die levert de eerste stukken en data aan voor de analyse', legt Burghout uit. 'Het KNMI doet een aanvullende analyse.'

Het onderzoek naar de oorzaak van de aardbevingen is nog niet afgerond. Daarmee is nog niet duidelijk of de aardwarmtewinning er wel of niet schuldig aan is.

Totdat er genoeg wetenschappelijk bewijs is geleverd dat het opstarten van de geothermiewinning op een veilige wijze kan, staat SodM verdere winning niet toe, meldt de toezichthouder.

Tweede stillegging

CLG, dat in de zomer van 2017 is gestart, is niet het eerste geothermieproject in Californië dat is stilgelegd. Ook CWG heeft de werkzaamheden gestaakt. Dat gebeurde in mei van dit jaar. Daar is het euvel dat een van de drie putten geheel en een ander gedeeltelijk is verstopt.

Eind 2013 had SodM dit geothermiebedrijf toestemming gegeven om de deels verstopte put te gebruiken als injectieput. Die goedkeuring was voor vier jaar, maar is niet verlengd omdat CWG in de tussentijd er niet in is geslaagd om de geheel verstopte put te repareren. Volgens Burghout wordt nog steeds gekeken hoe dit probleem kan worden opgelost.

Vier kwekers

Van CLG zijn vier kwekers afhankelijk. Zij zijn weer overgeschakeld op de WKK en de ketel. De gebruiker van CWG heeft dat ook gedaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  17° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  17° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
Meer weer