Wetsaanpassing moet aardwarmtewinning stroomlijnen

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil de Mijnbouwwet aanpassen om de winning van aardwarmte te stroomlijnen.

Wetsaanpassing+moet+aardwarmtewinning+stroomlijnen
© Hoogendoorn Growth Management

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Wiebes biedt met de in de brief aangekondigde wetsaanpassing operators meer tijd om een winningsvergunning aan te vragen.

Nu is het nog zo dat eerst een opsporingsvergunning wordt aangevraagd en na het opsporen, boren en testen een winningsvergunning nodig is om aardwarmte te winnen.

Onderbouwd winningsplan

In de nieuwe situatie kunnen operators al enige tijd warmte winnen voordat zij de winningsvergunning moeten aanvragen. Dat maakt het mogelijk om een goed onderbouwd winningsplan in te dienen, zegt Frank Schoof, voorzitter van de Stichting Platform Geothermie, de organisatie waarin partijen in de geothermiesector zijn verenigd.

De minister verwacht de hiervoor benodigde wetswijziging in de loop van dit jaar in te dienen. Dan zal ook de aanvraag voor SDE+-subsidie worden vergemakkelijkt.

Meer kennis ondergrond

De minister kondigt in de brief verder aan dat hij de kennis van de Nederlandse ondergrond wil vergroten. Er moet meer seismisch onderzoek plaatsvinden en deze data moeten openbaar beschikbaar komen, zodat marktpartijen weten waar zij succesvol aardwarmte kunnen winnen. Wiebes heeft EBN gevraagd hiervoor een plan uit te werken.

Ook wil hij meer sturing bij kennisontwikkeling en innovatie in de geothermie. Die is naar zijn mening nu te versnipperd omdat geothermie nog een jonge sector is. Ook hier is een rol voor EBN weggelegd: die moet meer regie nemen.

Strengere eisen

Wiebes gaat strengere eisen stellen aan operators van aardwarmte-installaties. Deze installaties moeten aan hogere technische voorwaarden gaan voldoen en de financiële draagkracht van de operators moet beter. Hierin is een belangrijke rol voor DAGO, de Nederlandse vereniging voor geothermische operators weggelegd. Daarnaast krijgt de Stichting Platform Geothermie meer armslag om over geothermie te communiceren zodat het draagvlak voor deze vorm van warmtewinning onder de Nederlandse publiek groter wordt.

Het ministerie van EZK ziet geothermie als een belangrijk duurzaam alternatief voor aardgas. In 2016 was de Nederlandse geothermieproductie 2,7 PJ. De inzet van het ministerie is 15 PJ in 2030. Geothermie is een belangrijke warmtebron voor onder andere een toekomstige klimaatneutrale glastuinbouw. Om de 15 PJ te halen, zal het aantal projecten moeten verdubbelen van ongeveer twee naar vier tot vijf nieuwe geothermie-installaties per jaar. Met de aangekondigde maatregelen wil Wiebes deze versnelling aanjagen.

Stap vooruit

De eerste Nederlandse aardwarmte-installatie werd in 2007 in gebruik genomen. Vorig jaar telde Nederland vijftien installaties. Volgens Schoof zijn de maatregelen van Wiebes een grote stap vooruit voor de geothermiesector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer