'Ontwikkeling geothermie vergt nieuw beleid'

De ontwikkeling van geothermie wordt gefrustreerd door oude regels die niet specifiek voor aardwarmtewinning zijn geschreven.

%27Ontwikkeling+geothermie+vergt+nieuw+beleid%27
© Roel Dijkstra

Dat meent directeur Robert Kielstra van Energie Combinatie Wieringermeer op glastuinbouwcomplex Agriport A7 en Grootslag. Met name de vergunningverlening rondom geothermieprojecten verloopt heel stroef, doordat de voorwaarden zijn gevat in oneigenlijke procedures zoals die in de Mijnbouwwet en de Omgevingswet zijn vastgelegd, constateert Kielstra.

Onlangs ontstond commotie door een standpunt van de VVD dat een tijdelijke stop op de vergunningverlening bepleitte, zolang de veiligheids- en milieurisico's nog onvoldoende in kaart zijn gebracht. De liberalen zouden daarom graag zien dat ook de lopende vergunningaanvragen in onder meer Alkmaar, Den Helder, Haarlem, Middenmeer, Hoorn en Velsen voorlopig worden aangehouden.

Vertraging

Dit schopt tegen het zere been van gedeputeerde Jaap Bond van Economische Zaken. Hij wil ervoor waken dat er nog meer vertraging optreedt bij de verdere ontwikkeling van geothermie. 'Er wordt gesuggereerd dat er sprake kan zijn van gevaarlijke situaties, maar de aanvragen worden al heel zorgvuldig getoetst, ook op veiligheid.'

Noord-Holland heeft de ambitie om ruim 20 procent van de energietransitie via geothermie te verwezenlijken. 'Om dat te halen, moeten we geen onnodige barrières opwerpen', meent Bond. 'Overigens ben ik wel een voorstander van nieuw beleid specifiek voor aardwarmte.'

Kielstra juicht dat toe. 'Het ministerie van Economische Zaken is aan zet. Nu vergen de procedures nog onnodig veel tijd en creativiteit van de aanvragers en vergunningverleners. Na tien jaar verdienen wij als sector eigen wetgeving en beleid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer