CWG Grubbenvorst stopt met winning aardwarmte

Californië Wijnen Geothermie (CWG) in Grubbenvorst is gestopt met de winning van aardwarmte omdat de vergunning niet is verlengd.

CWG+Grubbenvorst+stopt+met+winning+aardwarmte
© Lé Giesen archief

Met de winning is de veiligheid op lange termijn niet gewaarborgd, geeft Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) op als reden voor het niet vergunnen. De productie van aardwarmte in Grubbenvorst vindt plaats vlakbij een seismisch actieve breuk. CWG wint sinds 2013 aardwarmte in Grubbenvorst. Het bedrijf heeft er drie putten geboord waarvan één geheel en een ander gedeeltelijk verstopt is geraakt.

Eind 2013 heeft SodM het geothermiebedrijf toestemming gegeven om de deels verstopte put (put 3) te gebruiken als injectieput. Deze goedkeuring was voor vier jaar. In de tussentijd heeft CWG geprobeerd de geheel verstopte put te repareren. Dat is niet gelukt.

Eind vorig jaar heeft CWG gevraagd of het langdurig gebruik kan maken van put 3 als injectieput na een aanpassing ervan. Maar volgens SodM borgt die aanpassing niet genoeg de veiligheid.

Alternatief plan

'We hopen binnenkort met een alternatief plan te komen, waardoor de winning van aardwarmte voor komende winter kan worden hervat, zegt Lodewijk Burghout van het ontwikkelbedrijf van het tuinbouwgebied Californië. Dat is samen met de aandeelhouders van paprikakwekerij Wijnen Square Crops in Grubbenvorst eigenaar van CWG.

Volgens Burghout zijn er twee opties: of de aanpassing aan put 3 verbeteren of opnieuw proberen de verstopping weg te halen. Burghout benadrukt dat hij perspectief blijft zien voor de aardwarmtebron.

WKK

CWG levert aardwarmte aan Wijnen Square Crops. Eigenaar Pieter Wijnen vertelt dat de kwekerij, nadat de aardwarmtebron is stilgelegd, weer is overgeschakeld op de WKK en de ketel. Hij had ze als back-up aangehouden.

Het stoppen van CWG heeft geen gevolgen voor Lipzig Gielen Geothermie, de tweede aardwarmtebron in het gebied, zegt Burghout.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer