'Kansen aardwarmte zijn drie keer zo groot'

De Dutch Association Geothermal Operators (DAGO) acht kansen voor aardwarmte (geothermie) binnen het Energieakkoord drie keer groter dan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

%27Kansen+aardwarmte+zijn+drie+keer+zo+groot%27
© Koen van Wijk

DAGO maakt dit duidelijk in een open brief aan Wiebes. Het is een reactie op een brief die de minister op 8 februari naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin gaf hij aan op welke manier het kabinet de ontwikkeling van geothermie in Nederland wil versterken en versnellen.

De brancheorganisatie acht een groei naar 50 PJ in 2030 haalbaar, wat overeenkomt met circa 175 doubletten en 2,9 Mton CO2-besparing. Dat is meer dan het drievoudige van hetgeen Wiebes in zijn beleidsbrief noemt.

Installaties

Momenteel kent Nederland vijftien operationele geothermische installaties die 3 PJ per jaar aan warmte opwekken en daarmee 175 kiloton CO2 besparen. In 2018 worden naar verwachting vijf nieuwe installaties in bedrijf genomen. In de aankomende twee jaar zullen waarschijnlijk minimaal elf nieuwe doubletten worden geboord.

In 2050 is een besparing van 11,6 megaton CO2 denkbaar

Marin van der Hout, DAGO-topman

DAGO ziet kansen voor een substantiële bijdrage van de geothermie aan de energietransitie, waarvoor een op te stellen Klimaat- en Energieakkoord de benodigde stimulans kan leveren. 'In 2050 is met de huidige inzichten een bijdrage van 200 PJ en een besparing van 11,6 megaton CO2 denkbaar', zo schrijft DAGO-topman Marin van der Hout aan de minister.

Warmtevraag

Om dit mogelijk te maken zijn er acties gewenst vanuit de vraag- en aanbodzijde, aldus DAGO. Daarbij is het belangrijk dat de warmtevraag wordt georganiseerd, SDE+ passend is, warmtenetten worden uitgerold en de wet- en regelgeving met de praktijk meegroeien. De organisatie pleit daarnaast onder andere voor een vlotte communicatie en afhandeling van vergunningen en meer maatwerk bij de garantieregeling 'Risico's dekken voor aardwarmte'.

De bracheorganisatie is blij met de toezegging van Wiebes dat een aantal veiligheidsmaatregelen passend zal worden gemaakt voor geothermie. DAGO wil die maatregelen in een managementsysteem opnemen. De afgelopen maanden is het DAGO-zorgsysteem al als standaard geïmplementeerd bij de operators. Dit zorgsysteem bevat onder andere een risico-inventarisatie en evaluatie en beschrijft de kritische beheersmaatregelen.

Risicoanalyse

Daarnaast is een standaard methodiek voor seismische risicoanalyse in ontwikkeling die ter toetsing is voorgelegd aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en aan het Staatstoezicht op de Mijnen. Ook wordt een programma opgesteld om de veiligheid en het bewustzijn verder te verhogen. Dit gebeurt samen met de olie- en gasindustrie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer