Alleen+een+neveltje+spuitmiddel+waar+nodig
Achtergrond
© David Hilberink

Alleen een neveltje spuitmiddel waar nodig

Een slimme veldspuit die ridderzuring kapot spuit, maar gras en klaver intact laat. Agrifac Machinery ontwikkelde een machine die het spuitmiddel per plant toedient. Deze was dinsdag op een demodag in Makkinga te zien.

De veldspuit is uitgerust met een camerasysteem dat ridderzuring in het grasland herkent. Aan de 36 meter brede spuitboom hangen twaalf camera's die het grasland scannen. Zodra een van deze camera's een ridderzuringplant in het vizier krijgt, geeft de spuit louter op die plant spuitmiddel af.

'De verzorging is gericht op de individuele plant waardoor er geen volveldsbespuiting meer nodig is voor de aanpak van ridderzuring', zegt Marcel Betten, planner bij Loon- en aannemersbedrijf De Samenwerking in Elsloo.

Samen met Loonbedrijf Thijssen in Nieuwehorne gebruikt de firma de veldspuit bij tientallen boeren in de regio. Het is een prototype ontwikkeld door Agrifac Machinery in Steenwijk en de enige veldspuit ter wereld die plantspecifiek onkruid bestrijdt in grasland.

Boeren kunnen 80 tot 90 procent spuitmiddel besparen

Voordeel van de techniek is dat gras, klaver en kruiden intact blijven. Dat spreekt melkveehouder Michiel Kroes uit Katlijk erg aan: 'Bij volvelds spuiten raak je ook grassen en gewenste kruiden zoals klaver. Dat gaat ten koste van de opbrengst en kwaliteit.'

Deze zomer werd zijn grasland voor een pilot voor het eerst bespoten met de nieuwe veldspuit. 'Zo'n 90 procent van de ridderzuring werd geraakt. Het is een mooie techniek, die bijdraagt aan het maximaliseren van je grasopbrengst. En het is positief voor het imago van de landbouw. Bovendien kun je flink besparen op spuitmiddelen.'

Minder drift

Betten schat de reductie op 80 tot 90 procent. 'Daarnaast is er nog 56 procent driftreductie door de automatische boomhoogteregeling.'

De spuitboomhoogte bepaalt de effectiviteit van de bespuiting en de hoeveelheid drift. De boomhoogte is wettelijk vastgesteld op maximaal 50 centimeter boven het gewas of de grond (bij geen gewas). Bij verlaging naar 30 centimeter, wat bij de slimme veldspuit het geval is, neemt de drift 56 procent af.

Ondanks de reductie in spuitmiddelen zal de melkveehouder niet veel goedkoper uit zijn bij een bespuiting. 'Ze pakken een paar euro per hectare, omdat er minder middel nodig is, maar het levert aanzienlijke voordelen op voor de klant', zegt Betten.

'En het is een gigantisch dure machine. Afhankelijk van de grootte van het te bespuiten areaal en de hoeveelheid ridderzuring betalen boeren tussen de 100 tot 120 euro per hectare.'

Momenteel herkent de ingenieuze veldspuit alleen nog ridderzuring, maar het is een kwestie van tijd voordat de machine ook paardenbloemen kan bestrijden. 'Het kost ongeveer één groeiseizoen, voordat het AiC-Plus-camerasysteem geprogrammeerd is voor een specifiek onkruid. Er moeten eerst duizenden foto's worden gemaakt. Dan pas herkent het systeem een plant.'

Het systeem wordt in Engeland gebruikt bij het bestrijden van duist in tarwe en in Australië voor het spuiten van groen in de stoppels van graangewassen. Ook wordt het systeem ingezet bij de bestrijding van aardappelopslag in bieten.

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer