Melkprijzen in juli opnieuw hoger

De berekende voorschotmelkprijzen komen in juli 2018 uit op gemiddeld 33,96 euro per 100 kg standaardmelk bij een levering van 1.000.000 kg per jaar. Een stijging van 1,25 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van juli 2017 ligt de gemiddelde melkprijs 1,68 euro ofwel 4,7 procent lager.

Melkprijzen+in+juli+opnieuw+hoger
© Arie Meijer

Voor de tweede achtereenvolgende maand is de gemiddelde melkprijs gestegen. Hoewel de prijsstijging in juli (1,25 euro ten opzichte van de vorige maand) groter is dan in juni ( plus 0,60 euro ), neemt het prijsverschil ten opzichte van vorig jaar wel toe. In juli 2018 ligt de gemiddelde melkprijs 1,68 euro per 100 kg lager dan in juli 2017, terwijl het prijsverschil in juni 1,43 euro was. Dit komt, doordat de melkprijzen in de tweede helft van 2017 forser stegen.

Prijsverhogingen

De meeste zuivelondernemingen hebben in juli de melkprijzen verhoogd, behalve Dairygold, Glanbia, Granarolo en Valio. De prijsstijging komt deels door het seizoensmatige karakter. Zo zijn de Franse melkprijzen het meest gestegen variëren van 1 euro tot 3,9 euro per 100 kilo. Ook in andere jaren zijn de Franse melkprijzen gedurende het derde kwartaal hoger om de melkproductie in deze maanden te stimuleren.

Verwachte stijging

Naar verwachting zullen de melkprijzen de komende maanden verder stijgen. Deze verwachting is gebaseerd op aangekondigde prijsverhogingen van o.a. Arla (augustus plus 1 euro en september ongewijzigd), FrieslandCampina (augustus ongewijzigd en september plus 1,2 euro ) en Dairy Crest (augustus en september in totaal 1,5 euro per 100 kg melk).

Melkaanvoer juni

In de EU nam de melkaanvoer in juni met 1,5 procent toe, een iets lagere groei dan in mei. Grootste groei vond plaats in Duitsland en Italië, hoewel het groeitempo wat leek af te vlakken. Het herstel van de melkaanvoer zette door in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Polen nam het volume nog maar licht toe. Ook de Ierse melkaanvoer liet in juni nauwelijks groei zien.

Buiten Europa

Buiten Europa is nog altijd sprake van groei. In juni nam de melkaanvoer in Argentinië, Nieuw-Zeeland, Uruguay en de VS toe. In het laatstgenoemde land nam het groeitempo wel af sinds april, met stijgingen van rond 1 procent en minder.

In juli bleef de melkaanvoer in de VS zelfs nagenoeg stabiel. Australië noteerde in juni, voor het eerst in ruim een jaar tijd, een afname. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer herstelde in de seizoensmatige lagere productiemaanden na een periode van krimp.

Boternotering

De boternotering herstelde zich in augustus na de daling in juni en juli. Deze prijsstijging was mede het gevolg van het sentiment rond de droogte en de mogelijke invloed op het aanbod. Nu de weersomstandigheden zijn verbeterd, is de emotie uit de markt en lijken de boterprijzen weer wat onder druk komen te staan.

Interventievoorraad

Ook bij mager melkpoeder zorgde de berichtgeving over de droogte voor een opwaartse beweging van de markt in augustus. Deze week is 31.493 ton magere melkpoeder verkocht uit EU-interventievoorraad. Er ligt er nog 244.000 ton. Er is nu 133.000 ton verkocht sinds de verkopen begonnen.

Onder invloed van de gestegen vet- en eiwitprijzen liet de prijs van vol melkpoeder een licht herstel zien medio augustus. Er is nog altijd sprake van een rustige markt. Europa is met de huidige prijzen niet competitief op de wereldmarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer