Passie gaat bij Jaspers voor mechanisering

Ze zijn er nog. Agrarische ondernemers die zich prima overeind houden met een minimum aan automatisering en een maximum aan liefde voor het vak. Melkveehouder Geert Jaspers van De Pannenschop in Siebengewald is een van hen.

Passie+gaat+bij+Jaspers+voor+mechanisering
© Maartje van Berkel

Achttien jaar geleden nam Geert Jaspers melkveebedrijf De Pannenschop van zijn vader in het Noord-Limburgse Siebengewald, gemeente Bergen, over. Toen zijn vader overleed en zijn broer geen interesse voor het bedrijf bleek te hebben, kon Jaspers het zonder meer overnemen.

'Ik wilde hoe dan ook ondernemer worden. Het had ook iets anders kunnen zijn, maar toen de noodzaak van de vervroegde opvolging van mijn vader zich voordeed, ben ik er met volledige overtuiging ingestapt.'

Opgegroeid

Samen met zijn echtgenote Jacqueline zette Jaspers de melkproductie voort, waarmee zijn grootvader al was begonnen en waarmee hij zelf was opgegroeid.

Het is hard werken in een boerenbedrijf, maar daar hebben we geen moeite mee

Geert Jaspers, melkveehouder in Siebengewald

Door de jaren heen maakte de ondernemer flinke stappen vooruit. Melkveebedrijf De Pannenschop groeide uit tot een melkveebedrijf met momenteel 170 koeien en 115 stuks jongvee. De ondernemer levert aan zijn vaste afnemer FrieslandCampina per koe jaarlijks 9.700 kilo melk met een vetgehalte van 4,35 procent en een eiwitgehalte van 3,59 procent.

Grote stappen

'In het verleden hebben we grote stappen gezet, maar daarna hebben we pas op de plaats gemaakt. Het is hard werken in een boerenbedrijf, maar daar hebben we geen moeite mee', zegt de Limburgse melkveehouder.

Jaspers melkt zijn koeien nog traditioneel, zonder melkrobots. 'Wij hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd, vooral in grond. Op het gebied van mechanisering en automatisering hebben we pas op de plaats gemaakt. Dat wordt wel de volgende stap, om de arbeid te verlichten. Met de huidige manier van werken lopen we tegen onze fysieke grenzen aan, ondanks de aanstelling van een vaste medewerker een half jaar geleden.'

De melkmachine om de 170 koeien te melken.
De melkmachine om de 170 koeien te melken. © Maartje van Berkel

Twee keer per dag worden alle 170 koeien gemolken met de melkmachine. Twee keer tien, zij aan zij. De melkmachine, nodig voor de dagelijkse melkproductie, is de belangrijkste vorm van mechanisatie in het bedrijf. Daarnaast beschikt Jaspers over een voermengwagen. Deze voermengwagen laat hij zien aan belangstellenden tijdens het Agrifestijn morgen, zondag 26 augustus.

Zelfvoorzienend

Melkveebedrijf De Pannenschop is volledig zelfvoorzienend qua ruwvoer en Jaspers verbouwt gras en mais als voer voor de koeien en het jongvee op eigen grond. Daarnaast onderhoudt hij enkele natuurgronden in samenwerking met Stichting het Limburgs Landschap. Verder heeft hij nog een jongveeopfokbedrijf op loopafstand, net over de grens in Duitsland.

'Deze kans kwam voorbij en bood tevens een goede oplossing vanwege het nieuwe fosfaatrechtenstelsel. Het is overigens verplicht om het jongvee, als het groot genoeg is om naar het Duitse bedrijf te gaan, eerst hier in quarantaine te houden. Dat brengt dus extra werk met zich mee', stelt de Limburgse melkveehouder.

De investering in beregening betaalt zich deze zomer uit.
De investering in beregening betaalt zich deze zomer uit. © Maartje van Berkel

Beregenen

De weiden van melkveebedrijf De Pannenschop zien er groen uit. 'De extreme droogte hebben we kunnen opvangen door flink te beregenen. In het verleden hebben we fors geïnvesteerd in beregening en dat betaalt zich nu uit.'

Het levert het voer op voor het melkvee en het jongvee. Het jongvee is vooral bestemd voor de vervanging van het melkvee en deels voor de verkoop. Een koe levert gemiddeld vijf jaar melk, dus vervangt Jaspers elke vijf jaar het totale koeienbestand.

Driewegkruising

Met het oog op meer diversiteit in de melkkwaliteit gaat de ondernemer omschakelen naar een driewegkruising, waarbij zijn huidige Holstein-koeien gezelschap krijgen van Brown Swiss en Fleckvieh. Zijn runderbestand bestaat straks uit evenveel koeien van deze drie rassen.

Na zestien jaar gingen zijn koeien dit jaar voor het eerst naar buiten. 'Of weidegang beter is voor de melkkwaliteit geloof ik niet, maar de mensen willen het en we moeten ons aanpassen aan de samenleving. Dus dit jaar zijn we overgeschakeld naar deeltijdweidegang en volgend jaar dus helemaal', zegt de melkveehouder.

Opvolging

Hoewel het voor de hand lag dat hij zijn vader zou opvolgen, is het voor Jaspers nog te vroeg om al aan opvolging te denken. Zijn dochters Ilse (17) en Eline (13) zijn bovendien nog te jong om zich daarmee al bezig te houden. 'Opvolging is sowieso een moeilijk verhaal. Het is financieel bijna niet te doen voor kinderen. Tenzij de prijzen in de sector omhoog zouden gaan, zodat je met kans op succes kunt beginnen.'

Vijfde editie Agrifestijn

Melkveebedrijf De Pannenschop in Siebengewald is een van de bedrijven die morgen, zondag 26 augustus, de vijfde editie van het Agrifestijn in Siebengewald inkleuren. Het gratis toegankelijke Agrifestijn wordt om de drie jaar in een van de kernen van de Noord-Limburgse gemeente Bergen gehouden. Zondag openen acht agrarische of aan de sector gerelateerde bedrijven aan de Pannenweg van 11 tot 17 uur hun poorten voor het publiek, dat zo kennis kan maken met wat zich op en rond het boerenerf afspeelt. Het Agrifestijn kwam er in 2005 naar aanleiding van het eeuwfeest van LLTB-afdeling Bergen en trekt per keer zo'n tienduizend bezoekers. 'Het is vooral een gezinsevenement', zegt voorzitter Hans Aerts van de organiserende stichting. 'De bedrijven liggen naast elkaar, zodat je ze makkelijk te voet of met de fiets kunt bezoeken. Er zijn ook demonstraties van oude werktuigen en op verschillende locaties kun je agrarische producten proeven en iets drinken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer