Slachter+start+in+2019+met+mobiele+slachterij
Interview
© ZLTO

Slachter start in 2019 met mobiele slachterij

Als het aan Hans Fuchs, projectleider kennis & innovatie bij Bionext ligt, worden in 2019 op kleine schaal varkens op de boerderij geslacht. Een ervaren slachter is van plan met een mobiele slachterij op pad te gaan.

Waarom is mobiel slachten nieuw leven ingeblazen?

'Zeven jaar geleden heeft Ruud Pothoven van Innohow voor een groep varkenshouders in Limburg een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van mobiel slachten in Nederland. Toen was de tijd nog niet rijp. Intussen zijn in EU-lidstaten als Duitsland, Frankrijk en Finland initiatieven gestart om praktijkervaring op te doen. Samen met Pothoven is het plan afgestoft.'

Door dieren in hun vertrouwde omgeving te slachten, schakel je de stressfactor uit

Hans Fuchs, projectleider kennis & innovatie bij Bionext

Nu is het wel de juiste tijd?

'Eigenlijk was er altijd al latente interesse voor mobiel slachten vanuit met name biologische varkenshouders. Intussen zijn er veel meer kleinschalige, lokale en duurzame initiatieven van de grond gekomen. Het op verantwoorde wijze aan huis slachten kan bijdragen aan bijvoorbeeld huisverkoop of aparte afzetkanalen.'

Wat voegt op de boerderij slachten toe?

'Veel dierenwelzijn én een betere vleeskwaliteit. Het vervoer van de stal naar de slachterij is de meest stressvolle tijd voor dieren. Door ze in hun vertrouwde omgeving te slachten, wordt die stressfactor uitgeschakeld. Het zorgt voor lekkerder vlees en daarmee een nog beter verhaal.'

Wat bepaalt of het project dan draait?

'Er zijn geen technische of wettelijke beperkingen om met een mobiele slachtunit aan de slag te gaan. Samen met de slachter zoeken we naar geld voor de investering in de mobiele slachterij en voor het uitvoeren van het proefproject. We hopen dat bijeen te brengen via fondsenwerving en crowdfunding. Cruciaal is het aanhaken van gedreven veehouders.'

Op wie mikt u?

'Omdat ten opzichte van runderen het slachten van varkens makkelijker uitvoerbaar is, zoeken we nu vooral varkenshouders. Mensen die hun bijzondere varkensvlees aan de man brengen en de meerkosten van extra dierenwelzijn kunnen terugverdienen. Al twintig ondernemers hebben zich gemeld.'

Wat moet de pilot opleveren?

'Naast de ervaring met mobiel slachten moet de aanpak worden gewaardeerd en dient er voldoende economisch perspectief te zijn. Bij een enkel varken per bedrijf is dat lastig, dus enig volume is noodzakelijk. Als we in de praktijk laten zien dat het kan en goed werkt, wordt opschalen een stuk makkelijker.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer